Čerkez: Osobe koje su preležale koronavirus neće primiti dvije doze vakcine

Trenutna epidemiološka situacija na prostoru Federacije BiH je izuzetno povoljna, a period zatišja nadležni koriste za pripremu zdravstvenog sistema za septembar i moguću pojavu novog vala koronavirusa.
Prema novim smjernicama, osobe koje su preležale koronavirus sada primaju jednu dozu cjepiva, potvrdio je zamjenik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, koji se osvrnuo i na rizike od ljetnog razdoblja i dolaska dijaspore u Bosnu i Hercegovinu.
Trenutna epidemiološka situacija na prostoru Federacije BiH je izuzetno povoljna, a period zatišja nadležni koriste za pripremu zdravstvenog sistema za septembar i moguću pojavu novog vala koronavirusa. “Aktualno razdoblje ne treba koristiti za opuštanje, već za poštivanje svih mjera koje su na snazi. Sa druge strane, mi se u cijeloj Federaciji BiH nećemo opuštati.
Trenutno razgovaramo i pripremamo se za mogući novi val, a također kapacitete držimo aktivne, s tim da se vraćamo i aktivnostima koje smo za vrijeme COVID-a zanemarili”, istaknuo je Čerkez. “Import virusa je uvijek moguć, a mi svakom čovjeku koji dolazi u BiH samo možemo preporučiti da se prije ulaska u zemlju testira, odnosno da bude savjestan, uradivši antigenski test.
Ipak, on dolazi kod svoje rodbine i ako je zaražen prvo će najbliže inficirati. Nakon skoro godinu i pol dana borbe s koronavisom mislim da svi znamo koliko moramo biti odgovorni”, apelirao je Čerkez.
Kada je riječ o imunizaciji, Čerkez je naveo da se ona odvija na zadovoljavajući način, shodno akcijskom planu Federacije BiH koji se ne razlikuje od evropskih zemalja.
Poručio je da su vakcine sigurne, istaknuvši da su od početka imunizacije do danas u BiH zabilježena četiri teža reakcijska slučaja nakon vakcinisanja, međutim sva klinička stanja su uspješno riješena. “Kada govorimo o imunizaciji moramo naglasiti da su se neke stvari u međuvremenu promijenile.
Prema akcijskom planu najnovija informacija je da osobe koje su preboljele koronavirus primit će samo jednu dozu vakcine, bez obzira na vremensko razdoblje od preležane infekcije jer imaju ranije stečeni imunitet.
Također, Ministarstvo civilnih poslova BiH daje napore u tome da COVID pasoši budu pripremljeni za našu zemlju i bit će isti kao i one u evropskim zemljama. Nadam se da će to veoma brzo biti jer je veoma važno zbog putovanja našeg stanovništva”, pojasnio je Čerkez.
Inače, Čerkez je o svemu navedenom govorio nakon sastanka koji je održao u Tuzli sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem i kantolanim ministrom zdravstva Božom Jurićem.
Tom prilikom je istaknuto da je najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH pokazala izuzetno visoku razinu organiziranosti u borbi sa koronavirusom. Tamošnja trenutna incidenca iznosi 24 na 100.000 stanovnika, što pokazuje stabilizaciju pandemije od njenog samog početka. (Vecernji List.ba)
Izvor:tuzlanski.ba