Čerkez: Osobe koje su preležale koronu sada primaju jednu dozu vakcine

Prema novim smjernicama, osobe koje su preležale virus korona sada primaju jednu dozu vakcine, potvrdio je zamjenik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, koji se osvrnuo i na rizike od ljetnog perioda i dolaska dijaspore u Bosnu i Hercegovinu.

Aktuelni period ne treba koristiti za opuštanje, već za poštivanje svih mjera koje su na snazi. Sa druge strane, mi se u cijeloj Federaciji BiH nećemo opuštati. Trenutno razgovaramo i pripremamo se za mogući novi val, a takođe kapacitete držimo aktivne, s tim da se vraćamo i aktivnostima koje smo za vrijeme COVID-a zanemarili”, istaknuo je Čerkez.

Ljeto sa sobom nosi i povećan dolazak dijaspore u našu zemlju, što Čerkez smatra rizičnim.

“Import virusa je uvijek moguć, a mi svakom čovjeku koji dolazi u BiH samo možemo preporučiti da se prije ulaska u zemlju testira, odnosno da bude savjestan, uradivši antigenski test. Ipak, on dolazi kod svoje rodbine i ako je zaražen prvo će najbliže inficirati. Nakon skoro godinu i po dana borbe s koronavisom mislim da svi znamo koliko moramo biti odgovorni”, apelovao je Čerkez.

Kada je riječ o imunizaciji, Čerkez je naveo da se ona odvija na zadovoljavajući način, shodno akcionom planu Federacije BiH koji se ne razlikuje od evropskih zemalja.

Poručio je da su vakcine sigurne, istaknuvši da su od početka imunizacije do danas u BiH zabilježena četiri teža reakcijska slučaja nakon vakcinacije, međutim sva klinička stanja su uspješno riješena.

“Kada govorimo o imunizaciji moramo naglasiti da su se neke stvari u međuvremenu promijenile. Prema akcinom planu najnovija informacija je da osobe koje su preboljele koronavirus primit će samo jednu dozu vakcine, bez obzira na vremenski period od preležane infekcije jer imaju ranije stečeni imunitet.

Takođe, Ministarstvo civilnih poslova BiH daje napore u tome da COVID pasoši budu pripremljeni za BiH i biće isti kao i oni u evropskim zemljama. Nadam se da će to veoma brzo biti jer je veoma važno zbog putovanja našeg stanovništva”, pojasnio je Čerkez.

Inače, Čerkez je o svemu navedenom govorio nakon sastanka koji je održao u Tuzli sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem i kantonalnim ministrom zdravstva Božom Jurićem.

Tom prilikom je istaknuto da je najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH pokazao izuzetno visok nivo organizovanosti u borbi sa virusom korona. Tamošnja trenutna incidenca iznosi 24 na 100.000 stanovnika, što pokazuje stabilizaciju pandemije od njenog samog početka.

“Odgovarajućim mjerama i kontrolom njihove provedbe od kantonalnih i lokalnih institucija uspjeli smo obudzati epidmeiološku situaciju. Na sreću, nizom okolnosti, poštivanjem mjera, prirodnim tokom epidemije i činjenicom da smo u proljetnom vremenu, gdje virus ima manju tendencu opstanak u populaciji, došlo smo u povoljnu situaciju. Zadnjih desetak dana broj novozaraženih je od 10 do 15, a procent pozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranih je izuzetno nizak, kao i broj hospitaliziranih”, naveo je Jurić.

Shodno stanju u Tuzlanskom kantonu, sada se ide u smjeru smanjivanja bolničkih COVID kapaciteta te je planirano zadržavanje odjeljenja samo u Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Građanima je savjetovano da se i dalje pridržavaju svih mjera, a kako bi njihova implementacija bila što jednostavnija, Gradska uprava Tuzle ranije je ugostiteljskim objektima besplatno dala parcele za formiranje ljetnih bašti.

“To je naša poruka da ugostitelji sve akitvnosti organizuju na otvorenom prostoru, a ukoliko ipak moraju nešto organizirati u zatvorenom, svakako moraju imati rigorozne mjere zaštite i samozaštite”, rekao je Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Sve manifestacije koje se u Tuzli budu organizirale gradska vlast će podržati ukoliko se realiziraju na otvorenom. Ukoliko pak to vremenske prilike ne omogućavaju, u zatvorenim prostorima mjere će biti rigoroznije u odnosu na one koje su na snazi na federalnom ili kantonalnom nivou,pišu Nezavisne

Kada je riječ o kompleksu panonskih jezera, koji je izuzetno značajan u privrednom, ali i turističko-zdravstvenom smislu, danas je najavljeno da će sezona biti realizovana i ove godine, ali uz poštivanje svih mjera, kao što je to bio slučaj i lani.

 

Izvor:haber.ba