Čudesna i svestrana alu folija – znate li za šta je sve možete koristiti

Već koristite aluminijsku foliju za pohranjivanje ostataka hrane, ali postoji mnogo načina na koje prije niste ni pomislili

Danas vam predstavljamo alternativnu upotrebu aluminijske folije. Vjerujte nam, ima ih mnogo, i to ne samo za kuhinju, piše Jutarnji.hr.

Već koristite aluminijsku foliju za pohranjivanje ostataka hrane ili kuhanje, ali postoji toliko mnogo načina na koje vjerovatno prije niste ni pomislili. Začas ćete krenuti u trgovinu da se opskrbite folijom!

Poboljšajte efikasnost radijatora

Evo jednostavnog načina da dobijete više topline iz svojih starih radijatora od lijevanog željeza, a da ne potrošite ni marku više na račun za plin: Napravite reflektor topline koji ćete staviti iza njih. Zalijepite čvrstu aluminijsku foliju na karton tako da je sjajna strana folije okrenuta prema van. Toplinski valovi zračenja odbijat će se od folije u prostoriju umjesto da ih apsorbira zid iza radijatora. Ako vaši radijatori imaju poklopce, pomaže i pričvrstiti komad folije ispod vrha poklopca.

Ubrzajte svoje peglanje

Kada peglate odjeću, sama daska usisava mnogo topline pegle – što zahtijeva nekoliko poteza kako biste uklonili nabore. Kako biste ubrzali stvar, stavite komad aluminijske folije ispod pokrivača daske za glačanje. Folija će reflektirati toplinu natrag kroz odjeću, brže zaglađujući nabore.

Sačuvajte jastučiće od čelične vune

Jednom upotrijebite jastučić od čelične vune, stavite ga u posudu pokraj sudopera, a sljedeći dan nađete zahrđali nered koji može ići u smeće. Kako biste spriječili hrđu na jastučiću, zamotajte ga u foliju i stavite u zamrzivač.

Naoštrite svoje makaze

Šta možete učiniti s tim čistim ostacima folije koje imate okolo? Iskoristiti ih da naoštrite svoje tupe makaze! Po potrebi ih zagladite, a zatim presavijte trake u nekoliko slojeva i počnite rezati. Sedam ili osam ponavljanja trebalo bi poslužiti. Prilično jednostavno?

Ispolirajte svoj pribor za hranu

Izgleda li vaše pribor za hranu pomalo mutno ovih dana? Pokušajte s ionskom izmjenom, molekularnom reakcijom u kojoj aluminij djeluje kao katalizator. Sve što trebate učiniti je obložiti posudu aluminijskom folijom, napuniti hladnom vodom i dodati dvije kašičice soli. Ubacite svoj potamnjeli pribor u otopinu, ostavite dvije do tri minute, zatim isperite i osušite.

Oribajte svoje posude

Nemate jastučić za ribanje? Zgužvajte aluminijske folije i njome oribajte svoje posude.

Stavite malo folije u svoj malč

Kako biste držali gladne kukce i puževe dalje od svojih krastavaca i drugog povrća, pomiješajte trake aluminijske folije s malčem za vrt. Kao dodatna prednost, folija će reflektirati svjetlost natrag na vaše biljke.

Očistite svoju peglu

Imate li nakupine na pegli za odjeću i uzrokuju li lijepljenje? Da biste ih se riješili, prijeđite peglom dok je vruća preko komada aluminijske folije.

Ponovno pričvrstite vinilnu podnu pločicu

Aluminijska folija je savršena kada radite renoviranje doma. Ako vam se odlijepila vinilna pločica jednostavno stavite pločicu na pod, položite komad aluminijske folije preko nje i nekoliko puta prijeđite vrućom peglom za odjeću dok ne osjetite da se ljepilo topi ispod. Stavite hrpu knjiga ili cigli na vrh pločice kako biste je otežali dok se ponovo ne zalijepi. Ova tehnika također dobro funkcionira za izglađivanje ispupčenja i izravnavanje uvijenih šavova na vinilnim podovima.

Vratite sjaj hromiranim površinama

Za svjetlucavi hrom na uređajima, dječjim kolicima, osovinama palica za golf i branicima starijih automobila, zgužvajte šaku aluminijske folije sa sjajnom stranom prema van i nanesite malo masti. Ako jako trljate, folija će čak ukloniti čak i mrlje od hrđe. Napomena: većina “hroma” na novim automobilima je zapravo plastika – nemojte je trljati aluminijskom folijom.

Izvor:fokus.ba