Seferović kaže da je banane, na nagovor prijatelja, zasadio prije sedam godina te dodaje kako se radi o vrsti čiji su plodovi veličinom manji u odnosu na uobičajene te su izuzetno ukusni i hranjivi. Prema njegovim riječima, najveći neprijatelj ovoga voća su niske temperature, zbog čega ih zimi redovno zaštićuje.

– Stabla banane utoplim čim temperature padnu, omotam ih slamom i najlonom, a posljednjih godina naruku mi idu i tople zime, bez ekstremnih temperatura – kaže Seferović.

Dodaje da su stabla regenerativna i da se sama obnavljaju, veoma su lijepa i predstavljaju neobičan dekor u dvorištu, pišu Nezavisne.

– U vegetativnom periodu banana izuzetno brzo raste i ne treba puno posla i brige oko nje. Stabla su mogu narasti više od 10 metara u visinu. Traže puno vode, jer vole vlagu. U sušnom periodu samo jedno stablo treba i do 40 litara vode dnevno – kaže Seferović.

Ističe kako stabla jednom godišnje daju plodove i da ih ove godine očekuje potkraj avgusta.

– Banane se beru zelene, a onda, kada neko vrijeme odstoje, dozriju i dobiju prepoznatljivu žutu boju – navodi.

On u vrtu oko svoje kuće uzgaja i drugo egzotično voće neuobičajeno za naše podneblje, a spas od bosanske zime većina stabala pronađe u prostranoj i toploj garaži.