Da li dezinfekciona sredstva uništavaju NAKIT: Zlatari otkrili KLJUČNE METODE ČIŠĆENJA!

Donosimo vam savete za pravilno održavanje nakita

Nakit treba redovno čistiti kako bi se uklonila nečistoća i zadržao sjaj. Ponekad nakit i potamni iako ga niste nosili, a kako biste sve to sprečili potrebno je pravilo da ga održavate i čistite.

Osnivačica brenda nakita Fenton Laura Lambert otkriva da sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola samo po sebi neće imati štetan učinak na nakit od zlata i platine.

Ona kaže da kada alkohol ispari u sredstvu za dezinfekciju ruku, postoji verovatnoća da će zbog zaostalog sloja dezinfekcijskog sredstva drago kamenje slabije sijati.

“Zato se preporučuje da prsten umočite u mlaku sapunicu, a zatim ga isperete čistom hladnom vodom kako biste uklonili bilo koji površinski sloj. Nakon toga, tapkajte prsten mekanom krpom, kako biste izbegli mrlje od vode na površini “, savetuje Laura , dodajući da treba izbegavati sredstva za dezinfekciju ruku na bazi hlora zbog zaštite zlata.

 

Iako sredstva za dezinfekciju ruku na bazi hlora nisu vrlo česta i verovatnije je da će se koristiti u medicini, ako čistite kuću s sredstvima koja u sebi sadrže hlor svakako nosite rukavice.

Hlor će napadati slitine bakra u zlatu, kao i lemne spojeve, a može dovesti do promene boje ili lomljivosti metala. U platini može napadati slitine, pogotovo ako nakit od platine  sadrži slitine srebra ili zlata, i može dovesti do krhkosti metala “, objašnjava.

Dodaje kako to važi i za rubine, safire. Osim toga, treba izbegavati hemikalije koje dolaze u kontakt sa smaragdima. U suprotnom načinićete nepopravljivu štetu nakitu.

Ako se iza vašeg dragog kamenja nakuplja nečistoća, najbolje je da čistite mekanom četkicom za zube i sa malo mlake vode

Čuvanje nakita

Mičel Tacdol, dizajnerka nakita, otkriva da je najbolje držati nakit u kovčegu obloženom tkaninom kako biste smanjili rizik od oštećenja.

 

” Takođe, važno je čuvati nakit u zatvorenoj posudi kako biste smanjili protok vazduha i tamnjenje nakita.

 

Gledajte da je nakit bude odvojen jedan od drugog, na primer neka vaš kutijica ima više odeljaka, kako biste sprečili grebanje ili da se ogrlice ili narukvice dodiruju.

čuvanje nakita
foto: Shutterstock

Kako očistiti nakit?

Iako je čišćenje nakita kod kuće sigurno i neće oštetiti predmete, stručnjaci iz Goldsmithsa savetuju da je neophodno da koristite ispravne materijale.

– Ako ne napravite istraživanje pre nego što krenete da čistite, možete oštetiti svoje dragocene predmete, što bi moglo biti skupo za popravku.

Zlato i srebro, kao i platinu treba očistiti mešavinom sapuna i vode, koristeći četkicu s mekanim dlakama, poput četke za zube za bebe. Čistite nežnim pokretima, a zatim isperite ostatke vodom i ostavite da se osuši.

Za srebro upotrebite srebrni lak kako biste nakitu dodali dodatni sjaj, a uklonili i znakove potamnjenja.

Sličnu metodu sapuna i vode možete koristiti za čišćenje dragog kamenja i smaragda, safira i opala. Međutim, iz zlatare savetuju upotrebu mlake vode jer bi bilo što vruće moglo oštetiti ili ispucati kamenje.

Dijamanti se mogu očistiti mešavinom amonijaka i vode.

– Biseri mogu biti izazovni, ali za razliku od drugog nakita, oni zapravo postaju sjajniji od nošenja zbog ulja na vašoj koži. Biser možete očistiti sami, ali to radite nežno, isključivo sa mekom krpom. To će ukloniti puno prašine i prljavštine koja može da se napuni između bisera – savetuju iz zlatare.

Bižuteriju čistite mešavinom vode i sode bikarbone. Sve to treba obrisati s mekom krpom ili s mekom četkom kako biste smanjili ogrebotine. Pasta za zube je isto zgodna alternativa i takođe se može koristiti.

Izvor:stil.kurir.rs