Da li ste čuli za brzo jelo Telbinu koja je antidepresiv, liječi srce i probavu

Ljekovita svojstva ječma spominju se i u islamskoj tradiciji kada je Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, govorio o jelu Telbina.

– Jelo Telbina je sredstvo za osvježenje bolesnikovog srca koje mu odnosi dio tuge – govorio bi Poslanik Muhammed a.s.

Ovo jelo konstantnim uzimanjem pozitivno utječe na živce, lijek je za depresiju i probavu. Temeljni sastojak ovog jela jeste integralno ječmeno brašno.

Način pripreme:

Telbina se pravi tako što dvije-tri kašike integralnog ječmenog brašna (u zavisnosti koju gustoću želite) dodate u jednu i pol času mlijeka ili vode. Kuha se 10-15 minuta na niskoj temperaturi. Zasladiti se može medom ili šećerom. Nezaslađenu telbinu možete dodavati u čorbe i ostala slana jela.

Ljekovitost ječma

Obiluje nezasićenim masnim kiselinama tj. 35 posto njih koje smanjuju holesterol u krvi što nije slučaj ni sa jednom drugom žitaricom. Odlikuje se visokim sadržajem fosfora, magnezija, kalcija, kalija, cinka, željeza, fluora.

Sadrži selen i bakar koji su važni sastojci antioksidativnih enzima koji štite organizam od slobodnih radikala a selen u organizmu smanjuje rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti. Bogato je vitaminima E, u manjim količinama A i D.

Bogat je vitaminima B kompleksa a posebno se ističu vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina te vitamin B12 koji je inače rijedak u žitaricama. Zbog značajnog udjela vlakana snizuje povišen nivo holesterola i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore.

Izvor:faktor.ba