Dan kada je Sarajevo odbranilo Porodilište: Bila je to bitka za bebe, za djecu, za grad…

Definitivno je jasno – agresoru ništa nije sveto.

Jučer, oko 7 sati, bez upozorenja je krvnički napao Sarajevsko porodilište. U njemu se u tom trenutku nalazilo 130 žena i 70 novorođenčadi. Samo prisebnošću osoblja i pripadnika TO koji su osiguravali objekt izbjegnuta je katastrofa.”
Ovim riječima je kolega Elvedin Kantardžić tog 26. maja 1992. izvještavao o bici za odbranu Porodilišta “Zehra Muidović” u sarajevskom naselju Jezero.
Napad na porodilište počeo je pješadijskim napadom koji je trajao cijeli dan, a popodne, kad su agresorske jedinice shvatile da neće moći zauzeti zgradu, počelo je strahovito granatiranje iz tenka na Poljinama i topova smještenih iznad Nahoreva.
“Sigurno je da svi oni koji mogu akceptirati stvarnost, da svi koji mogu zapamtiti, da svi koji će to memorisati, koji će ovo pamtiti, nikad neće zaboraviti noć pakla, noć za koju nema pravih riječi”, riječi su kojima se dan poslije javnosti obratio prof. dr. Srećko Šimić, direktor nekadašnje klinike Jezero.

U jednom od kasnijih intervjua, prof. dr. Šimić kaže da je evakuacija beba i majki počela s prvim granatama. Bez struje i bez agregata – nije bilo goriva, u podrumu su boravile majke, tek rođene bebe, trudnice, ali i oboljela djeca s Pedijatrije, stanovnici iz obližnjih kuća, osoblje… Tog kobnog dana ubijeno je petero djece, a dan poslije bitke evakuirana su djeca i majke. Najveći dio opreme kojim je porodilište raspolagalo je uništen.

“Nemam riječi da opišem tu strahotu, kad su počeli granatirati porodilište. Velika, armirano-betonska zgrada, devet spratova… strašno se tresla… Svako se na svoj način moli svom bogu. Niko ništa ne govori. Čuje se plač novorođenčadi”, prisjećao se ovaj ljekar.

Prvim braniocima Porodilišta, pisali su tad novinari, pridružilo se i oko hiljadu dobrovoljaca iz cijelog Sarajeva koji su došli pomoći odbraniti bebe.

“Naši borci uspjeli su spriječiti proboj neprijatelja i osvajanje ovog objekta”, objavljeno je tada u medijima.

Admir Kadrić, koji je tada, kao 15-godišnjak obolio od leukemije, bio među djecom koja su evakuirana s Pedijatrije u svom je ratnom dnevniku pisao:

“KRV… VATRA… PUCNJI… PLAČ…

Izvor:radiosarajevo.ba