Danas sjednica Kriznog štaba FBiH: Hoće li biti restriktivnijih mjera?

Danas će biti održana sjednica Federalnog kriznog štaba na kojoj će se razmatrati postojeće restrikcije, pogoršanje epidemiološke situacije te razmatrati uvođenje novih, strožijih mjera.

Kako nezvanično saznajemo, članovi kriznog štaba će razmatrati naredbu uvođenja online nastave za sve starije učenike od 5. razreda osnovne škole, kao i za sve razrede srednjih škola.

To bi značilo da će redovnu nastavu najmanje u narednih 14 dana pohađati samo učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, a da će ostalima biti ukinut kombinovani model te će se u potpunosti prebaciti na online nastavu.

Bit će zanimljivo vidjeti i da li će se razmatrati skraćivanje radnog vremena ugostiteljskim objektima i tržnim centrima ili će federalni nivo i dalje tu opciju na raspolaganju ostaviti kantonalnim kriznim štabovima, dok istovremeno upozoravaju da je stanje haotično.

Prije nekoliko dana premijer FBiH Fadil Novalić i pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez kazali su da je epidemiološka situacija alarmantna i pozvali građane da smanje kretanje, ne okupljaju se i da poštuju sve naložene mjere i preporuke.

Čerkez je također izjavio kako nije isključena opcija lockdowna, tako da će i ta opcija zasigurno biti tema današnje rasprave.

Poznato je da Federalno ministarstvo zdravstva od ranije traži od Vijeća ministara BiH da uvede obavezan negativan PCR i za državljane susjednih zemalja.

Izvor:klix.ba