Danski ekstremni desničar ponovo spalio primjerak Kur’ana

Nakon nedavnog sličnog incidenta u Linkopingu u Švedskoj, Rasmus Paludan, vođa danske krajnje desničarske Striktne čvrstog kursa (Stram Kurs), danas je novom provokacijom spalio primjerak Kur’ana u gradu Tarnbyju u Danskoj, javlja AA.

Paludan, koji je prethodnih dana provocirao muslimane spaljivanjem Kur’ana tokom Uskrsa u raznim gradovima Švedske, ovaj put je u prisustvu policije primjerak Kur’ana spalio u gradu Tarnbyju, a sve je objavio i na društvenim mrežama.

Ovaj ekstremni desničar primjerak Kur’ana je spalio u naselju Sneserevej u Tarnbyju u kojem žive brojni muslimani.

Paludan je potom izjavio da ga švedska policija nije mogla štititi te da je ovo izveo u Danskoj kako bi pokazao da ga danska policija može zaštititi.

Paludana je, dok je spaljivao primjerak Kur’ana, čuvalo oko 30 policajaca, a područje gdje je to izveo bilo je okruženo policijskom trakom. U blizini incidenta se nalazilo i sedam pripadnika policije u civilu iz Danske obavještajne agencije (PET).

Paludan, čelnik danske krajnje desničarske stranke Stram Kurs, proteklih dana je u nekoliko švedskih gradova uz veliko prisustvo i zaštitu policije spaljivao primjerke Kur’ana i izazivao negodovanje lokalnog muslimanskog stanovništva. prneosi “Radiosarajevo”.

Izvor:haber.ba