Denis Bećirović u Gradačcu: Poražavajuće je da ima onih koji su opravdavali i podržavali monstruma

Mi moramo zaštititi svaki život u Bosni i Hercegovini, kazao je Bećirović
Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine boravio je u Gradačcu nakon zločina u kojeme je u petak pomahnitali Nedim Sulejmanović brutalno ubio nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović. Njeno ubistvo je prenosio uživo na Instagramu.

Bećirević se tim povodom obratio i izrazio saučešće svim građanima Gradačca.
Teški dani

– U ovim teškim danima za sve građane Gradačca i Bosne i Hercegovine, upućujem iskreno saučešće članovima porodica nevino ubijenih, a ranjenim želim brz i uspješan oporavak. Iskreno suosjećam sa svim građanima Gradačca.

Od prvog dana kada je zločin počinjen u direktnoj sam komunikaciji i sa gradonačelnikom Gradačca Edisom Dervišagićem. Gradačac nije i ne smije biti sam u ovim teškim danima.

Zločin koji je počinjen u Gradačcu, opomena je da nam trebaju institucionalna i dugoročna rješenja kojima će se prevenirati ovakvi nemili događaji u društvu.

Prevencija nasilja treba da bude obaveza cjelokupnog društva, jer je poražavajuće da ima i onih koji su opravdavali i podržavali monstruma koji je ubijao svoje sugrađane i sugrađanke. Borba protiv evidentne vrijednosne krize u društvu mora biti sistemska, sveobuhvatna i planska.
Važnost sinhroniziranog djelovanja

Višestruko ubistvo u Gradačcu skrenulo je još jednom pažnju na važnost sinhroniziranog djelovanja svih nadležnih subjekata, kako bi se slični slučajevi pravovremeno registrovali, pratili i spriječili. Počinjeni zločin je pokazao da se promptno mora modernizirati policija i kreirati jedinstvena platforma razmjene informacija i zadataka, te preuzimanja odgovornosti, među svim akterima našega društva. Važno je da svi uposleni u nadležnim institucijama, na svim nivoima, svoju ulogu shvate ozbiljno i odgovorno i da ne dopuste da naše društvo stihijski funkcionira.

Mi moramo zaštititi svaki život u Bosni i Hercegovini. Više puta sam upućivao konkretne prijedloge za normiranje i implementiranje odgovarajućih mjera za prevenciju i kažnjavanje nasilja. U Predsjedništvu BiH sam predložio i neke od konkretnih mjera za zajedničko djelovanje organa vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini kako bi se spriječile neželjene posljedice nasilja i povećala sigurnost djece.
Zaštita žrtava nasilja

Sve su ovo problemi koji se ne mogu prevenirati i rješavati kratkoročnim ad hoc mjerama i parcijalnim pristupom u Bosni i Hercegovini. Naša zemlja se obavezala da preduzme zakonodavne i druge mjere radi osiguranja prevencije i zaštite žrtava nasilja, te kažnjavanja počinilaca nasilja.

Prema Istanbulskoj konvenciji, koju je Bosna i Hercegovina ratificirala 2013., država mora postupati s dužnom pažnjom prema svim prijavljenim slučajevima nasilja nad ženama, što uključuje neophodne zakozakonodavne i druge mjere da spriječi, istraži i kazni djela nasilja obuhvaćena ovom konvencijom – kazao je Bećirović.

Izvor:avaz.ba