Deset dana do odluke EU o Covid pasošima, postoji mogućnost da bude u obliku aplikacije za smartphone

Još se ne zna kako bi covid pasoš trebao izgledati, razgovara se o tome da bude u obliku aplikacije za smartphone.

Nakon što je predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, ove sedmice najavila da razmišljaju o uvođenju “Digitalnog zelenog certifikata” za lakši prelazak granice, postalo je jasno da se na razini Unije definitivno traži zajedničko rješenje za ponovno pokretanje putničkog prometa među zemljama.

Konačan prijedlog Komisije o tome kako bi taj certifikat tačno trebao izgledati i kako će se putnici njime služiti trebao bi biti donesen do 17. marta, ali priču zasad prati cijeli niz nejasnoća, pa čak i temeljnog nerazumijevanja šta bi taj certifikat uopće trebao predstavljati.

Kako piše Politico koji je dobio uvid u pismo Ursule von der Leyen o certifikatu, Komisija se zalaže za to da certifikat ne bude isključivo dokaz da su putnici vakcinisani već da on na jednom mjestu objedinjuje i rezultate PCR testiranja, kao i potvrdu da je putnik imunitet na covid-19 stekao preboljevši tu bolest.

Digitalni zeleni certifikat, dakle, u tom bi obliku zapravo na jednom mjestu objedinjavao formalno-pravne dokaze da osoba nije bolesna, odnosno da je imuna i time joj omogućavao da lakše prijeđe granice, koje je i trenutno moguće prelaziti ograničeno, prvenstveno uz predočavanje negativnog PCR testa, dok su neke zemlje prelazak granica već omogućile i za sve one koji imaju potvrdu da su cijepljeni, odnosno da su preboljeli bolest. Za uvođenje službenog certifikata, piše Politico, zasad se najviše zalažu o turizmu ovisne zemlje: Španija, Malta, Cipar i Grčka, a Cipar je već najavio da od maja u zemlju planira bez ikakvih restrikcija početi puštati vakcinisane Britance, dok su Cipar i Grčka sličan dogovor već postigle i s Izraelom.

Uvođenju tog dokumenta, međutim, sklone su i neke druge zemlje pa je ovu inicijativu prošle sedmice pozdravio i austrijski kancelar Sebastian Kurz.   Prema onome što piše Politico, francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je izjavio da “neće prihvatiti sistem prelaska granica koji će biti uvjetovan certifikatom”, kao i belgijska ministrica vanjskih poslova Sophie Wilmès koja je istaknula kako princip nediskriminacije treba ostati temeljni pristup Unije. Hoće li certifikat zaista biti obavezan, kao i hoće li uopće biti u obliku aplikacije za smartphone, zasad nije poznato, ali to su samo neke u nizu nepoznanica koje okružuju cijelu ovu priču.

Naime, stručnjaci upozoravaju da za izradu tog certifikata nije ostalo puno vremena s obzirom na to da ga nacionalne administracije trebaju implementirati u svoje zdravstvene i granične procedure, a Komisija pak mora napraviti “gateway” kako bi se ti dokumenti mogli razmjenjivati među zemljama članicama.

Drugi pak problem tiče se pitanja zaštite osobnih podataka, posebno nakon što su evropski regulatori rekli kako su zabrinuti zbog mogućnosti da se podaci o vakcinisanju građana negdje čuvaju na duže vrijeme, a novi set problema sa sobom pak donosi nejasan stav o tome koje će se vakcine uopće priznavati kao prikladna za putovanje. Mnogi građani EU već su se vakcinisali ruskom vakcinom Sputnjik V koje nije registrirano u EU, a slovački šef diplomacije Ivan Korčak novinarima je rekao kako smatra da se vakcine koje nisu registrovane na području EU ne bi smjele tretirati na isti način kao one koje su registrovane. (jutarnji.hr)

Izvor:Tuzlanski.ba