DJECA KOJA NISU VAKCINISANA NEĆE MOĆI U ŠKOLU: UVODE SE DRASTIČNE MJERE U AMERIČKOJ DRŽAVI

Sjedinjene Države premašile su broj od 700.000 ljudi koji su umrli od posljedica COVID-19 od početka pandemije, pokazuju podaci Univerziteta John Hopkins od petka, što je ekvivalent broju stanovnika glavnog grada Washingtona.

Taj crni broj podsjeća da stotine Amerikanaca i dalje svakodnevno umiru od koronavirusa, unatoč kampanji vakcinisanja, piše agencija France presse.

SAD je po službenim brojevima najteže pogođena zemlja u svijetu po broju umrlih od koronavirusa, ispred Brazila i Indije. SAD ima i najviše zaraženih u svijetu. Nevakcinisane osobe i dalje su najjače na udaru bolesti.

Takvih u SAD-u i dalje ima puno: kampanja vakcinisanja koja je počela u decembru – i koja je dosegla vrhunac u aprilu s ponekad i četiri miliona vakcinisanih dnevno – jako je usporila.

Ilustracija

Nešto više od 64 posto američkog stanovništva, odnosno 215 miliona ljudi, primilo je barem jednu dozu od tri vakcine koje su odobrene u SAD-u.

Nošenje maske i vakcinisanje – vruća politička pitanja

Nošenje maske i vakcinacija vruća su politička pitanja koja dijele Amerikance. Neki republikanski guverneri, kao oni u Teksasu i na Floridi, čak su željeli uvesti zabranu obveze nošenja maski u svojim državama, u ime individualnih sloboda.

S druge strane, demokratska Kalifornija objavila je u petak namjeru da vakcinisanje postane obavezno za sve učenike.

Guverner te države objavio je da će se svi učenici u Kaliforniji koji žele pohađati nastavu bilo u javnim ili privatnim školama morati vakcinisati.

Twitter

Ta se odluka odnosi na šest miliona učenika u Kaliforniji, najnaseljenijoj državi zemlje.

Obveza vakcinisanja će stupiti na snagu tek sljedeće godine, prema dobnim grupama za koje će američka agencija za lijekove, FDA, u potpunosti odobriti vakcinu.

Odobreno za starije od 16 godina

Ono je odobreno za starije od 16 godina, ali za sada za one između 12 i 15 godina samo u hitnom postupku u vezi pandemije. Za djecu mlađu od 12 još nije odobreno.

Bez vakcinacije neće biti moguće fizički doći na nastavu.

Nevakcinisani učenici će moći pratiti nastavu putem interneta, upisati se na posebne programe ili se školovati kod kuće.

Čim na snagu stupi obaveza vakcinisanja za učenike, obvezno će se vakcinisati i svi nastavnici i osoblje obrazovne ustanove, predviđa ta kalifornijska uredba.

Izvor:hayat.ba