Domaćin je bio zapovjednik NHQSa američki brigadni general Eric Folkestad, a prisustvovali su i ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa zamjenikom Mijom Krešićem i načelnikom Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem, te ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

– U sklopu dobrotvorne akcije “Band Together–Spirit of America” od američkih donatora prikupljeno je 50.000 dolara, kojima su nabavljeni muzički instrumenti za nekoliko škola u gradovima poput Prnjavora, Mostara, Breze, Stoca i Trebižeta, gdje članovi vojnih orkestara OS BiH i USAREURAF ovih dana zajedno provode muzičke radionice s učenicima tih škola – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

General Mašović se zahvalio predstavnicma američke vojske na ovoj akciji, ali i brojnim drugim projektima saradnje oružanih snaga BiH i SAD, koji su nedavno kulminirali uspješnom velikom vježbom “Brzi odgovor 21” na Manjači, Glamoču i Tuzli.

U sklopu ove saradnje, Vojni orkestar OS BiH i Orkestar USAREURAF, u programu “Bašćaršijskih noći”, u subotu će održati zajednički koncert u Bosanskom kulturnom centru.