Dodik i Erdogan 16. marta potpisuju sporazum u Ankari

Ambasador Koc je potcrtao da Turska i dalje u potpunosti stoji iza obećanja da će podržati projekt izgradnje autoceste i brze ceste koja će povezivati glavne gradove BiH i Srbije, što dokazuje i potpisivanje sporazuma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dodika i predsjednika Erdogana

Ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je u Sarajevu sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kocem o nastavku i ubrzavanju realizacije projekta izgradnje autoceste Beograd-Sarajevo-Beograd.

Povod sastanka je potpisivanje sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Vlade Republike Turske o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima kojim će biti obuhvaćen i taj projekat.

Kako je planirano, sporazum će 16. marta u Ankari potpisati predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

Sagovornici su razgovarali i o Koridoru Vc, mogućnosti što skorijeg potpisivanja sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, kao i memoranduma o razumijevanju između Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH i Generalne direkcije za civilno zrakoplovstvo Republike Turske.

Ambasador Koc je potcrtao da Turska i dalje u potpunosti stoji iza obećanja da će podržati projekt izgradnje autoceste i brze ceste koja će povezivati glavne gradove BiH i Srbije, što dokazuje i potpisivanje sporazuma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dodika i predsjednika Erdogana.

Ministar Mitrović zahvalio je turskom ambasadoru na podršci za taj projekat, ističući da je izgradnja autoceste veoma značajna za odnose BiH, Srbije i Turske, ali i za bolju povezanost i privredni razvoj cijelog regiona.

Izražavajući zadovoljstvo zbog činjenice da se ubrzano radi na izgradnji dionice autoceste od Kuzmina do Bijeljine, ministar Mitrović je naglasio da će Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nastojati ukloniti sve administrativne prepreke kako bi otpočela i gradnja autoceste od Bijeljine do Sarajeva, kao i brze ceste od Sarajeva do Višegrada i graničnog prijelaza sa Srbijom.

Izvor:fokus.ba