Dodik otkrio šta je Erdogan rekao o BiH: To ide veoma teško

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je da je “BiH zemlja u kojoj se mrcvari ne samo politička struktura, već i narodi”.

“Veoma je važno i što je Erdogan govorio o tome da je BiH moguća jedino kao odraz zajedničkih interesa svih u BiH, a ne samo jednih. To govori o tome da u BiH mora da postoji ta vrsta dijaloga i traženje nekog bazičnog konsenzusa. To ide veoma teško”, izjavio je Dodik za RTRS.

Dodik je ustvrdio da, kad god su pokušali i uspjeli nešto da dogovore u BiH, onda se “pojavi međunarodni intervencionizam koji to pokvari”.

“Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan apsolutno razumije situaciju u BiH, preferira sve narode i smatra da BiH jedino može da funkcioniše ako se zadovolji i pronađe minimum interesa svih konstitutivnih naroda”, istakao je Dodik.

 

Kazao je da je BiH pod protektoratom i da je zbog toga teško da se kreće, kao i da Turska kao članica Savjeta za sprovođenje mira mora da vodi računa i stavovima drugih naroda u BiH.

“Iz toga je proizašla njegova tvrdnja da samo zajedničkim interesima BiH može nastaviti da se gradi”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je sa Erdoganom razgovarao i o borbi protiv pandemije virusa korona, te da je obaviješten da bi Turska do oktobra mogla uspjeti da krene da pravi svoju vakcinu, a koja će jednako biti na raspolaganju svima.

“Nikakve priče o NATO integracijama BiH ne postoje i narod u Republici Srpskoj ne mora da brine”, istakao je Dodik.

Dan nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković na sastanku sa turskim predsjednikom zatražio podršku Turske u traženju poštovanja ravnopravnosti sva tri naroda i sprovođenju izborne reforme u BiH, Dodik poručuje da je pitanje konstitutivnosti naroda riješeno.

“Današnji Ustav BiH jasno precizira da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Šta ima dalje rješavati? Nije to problem. Problem je od najezde nekih koji pokušavaju da prodaju priču o građanskom uređenju koje treba da asimilira i, na neki način, podredi druge narode u BiH. To je jedan koncept koji ovako zvuči lijepo, ali je neupotrebljiv što se tiče BiH”, rekao je Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH poručio je da se svijet nalazi se u neredu što se tiče međunarodnih odnosa.

– Stvara se suštinska priča o problemima jugoistočne Evrope, Zapadnog Balkana, Kavkaza. Pokušava se to sve zamrznuti da bi onda strana mašinerija, koja najčešće dolazi sa Zapada, tu dolazila, ravnala i nešto intervenisala. Vjerujem da je posljednjih godina probuđena svijest naroda i ojačana borba naroda za sopstvenu slobodu”, izjavio je Dodik. prenosi “N1“.

Izvor:haber.ba