Dodik: Prvi mart 1992. bio je prvi pucanj u BiH, Bošnjaci nisu odustali od ratnih ciljeva

Dodik je konstatovao da je Komšićev politički život poljedica upravo tog 1. marta, kada su Srbi preglasani i napadnuti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je 1. mart 1992. zapravo bio prvi pucanj u BiH, a sve što je uslijedilo bila je posljedica činjenice da se pokušalo sa obespravljivanjem jednog od tri ravnopravna naroda u BiH.

Dodik je istakao da insistiranjem na 1. martu Bošnjaci nastavljaju operaciju koju su započeli 1. marta 1992. ubistvom srpskog svata i spaljivanjem srpske zastave, a to je oduzimanje prava srpskog naroda u BiH i njegovo protjerivanje.

O izjavi Željka Komšića

 – U tom svjetlu vidim i današnju izjavu Željka Komšića kome su papiri memorijalnog centra poslužili da na dnevni red stavi svoju političku agendu kao rezervni bošnjački član Predsjedništva u kojoj Srbe poistovjećuje sa nacistima, nameće im kolektivnu krivicu za individulane zločine, traži izmjenu Ustava po pitanju Srebrenice i još nam oduzima pravo da govorimo – istakao je Dodik.

Ocijenio je da je današnji nastup Željka Komšića dokaz da Bošnjaci ni 26 godina od završetka rata nisu izašli iz rata, da nisu odustali od ratnih ciljeva i da nemaju namjeru da vode dijalog sa onima koji također polažu pravo na BiH.

 

Srbi preglasani

Dodik je konstatovao da je Komšićev politički život poljedica upravo tog 1. marta, kada su Srbi preglasani i napadnuti.

– Komšić je simbol tog 1. marta, jer 26 godina od završetka rata on na prevaru vrši funkciju hrvatskog člana Predsjedništva, a da ga nisu birali Hrvati. Mislim da i Hrvati danas na taj 1. mart gledaju iz druge perspektive, jer oni danas doživljavaju ono što su prvenstveno Bošnjaci spremili za Srbe 1. marta prije 29 godina – smatra je Dodik.

Izvor:avaz.ba