Dodik: Republika Srpska ima namjeru da obezbijedi odbrambene potencijale

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je dao je još jedan skandalozni intervju u kojem je ponovio svoje stavove da je Bosna i Hercegovina nefunkcionalna, da je Sarajevo opasno i da će Republika Srpska biti samostalna.

On je intervju dao za MIS televiziju sa sjedištem u Sidneju, a u pitanju je medij srpske dijaspore u Australiji, no videointervju je sniman u Aleksandrovcu i može se pogledati na Youtubeu.

Dodik je kazao kako priželjkuje da Republika Srpska bude samostalna te da je takvo nešto realno.

– Možda bi se mi lakše pomirili da imamo svoju državu Republiku Srpsku i da oni imaju svoju. Vjerovatno bi se lakše pomirili. Strpani smo u Bosnu i Hercegovinu i ovdje se stalno pokušava obezbijediti dominacija. Srbi ne žele dominaciju. Žele samo Republiku Srpsku i ništa više, kaže Dodik i dodaje:

-Vjerujem u realnost koja se zove Republika Srpska, a ne vjerujem u imaginaciju zvanu Bosna i Hercegovina, rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, politička situacija u BiH je rovita, jer Federacija BiH nakon općih izbora 2018. godine nije uspjela da formira novu vladu.

-Za razliku od FBiH situacija u RS-u je stabilna. RS sve radi u skladu sa demokratskim kapacitetima što je ozbiljno počelo da smeta. RS je jedina samodrživa u BiH i da se stranci sklone BiH bi propala za 24 sata, rekao je Dodik.

On je zatim istakao da Republika Srpska nema namjeru da pokreće bilo kakve oružane aktivnosti, ali ima namjeru da obezbijedi odbrambene potencijale.

-Ne osjećam se sigurno u Sarajevu, niti me privlači da idem u ovaj grad. Jedini razlog zašto idem jeste što imam obavezu prema narodu koji predstavljam, rekao je Dodik i naglasio da stabilnosti tog entiteta doprinosi i odličan odnos njenog rukovodstva sa funkcionerima Srbije predvođenim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

– Vučić je imao najvidljivije korake praktične pomoći Republici Srpskoj koja se ogledala i kroz podršku projektima lokalnog razvoja, ali i kroz podršku saniranju posljedicama pandemije, a evo sada i pri nabavci vakcina i u tome da naši ljekari idu u Srbiju da se vakcinišu – ističe Dodik.

Poručuje i da će se Srpska oduprijeti i pritiscima koje Bošnjaci prizivaju od američkog predsjednika Joe Bidena.

Izvor:saff.ba