Dodik: Turska je snažna zemlja čija je podrška BiH vidljiva i prijateljska

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je za Anadolu Agency (AA) kako je veoma važno što Turska pokazuje svoj interes za ekonomske projekte na prostoru BiH.
Poručio je da je Turska snažna zemlja sa velikim liderom i snažnom ekonomijom, koja može pomoći BiH te da je njena podrška vidljiva i prijateljska. Dodik je učestvovao na prvom Diplomatskom forumu u Antaliji (ADF), čiji je globalni komunikacijski partner AA, a tom prilikom je odgovarao na pitanja novinara AA, osvrnuvši se na odnose BiH i Turske.
Istakao je kako je ADF vrhunski organizovan, te zahvalio na, kako je rekao, impresivnom gostoprimstvu koje je pokazao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
“Bilo je zaista osvježenje nakon godinu i nešto dana da se značajan broj važnih ljudi okupi na jednom mjestu. Razgovaralo se o ključnoj temi ovog vremena, a to su pandemija i ekonomski razvoj”, rekao je Dodik.
Na pitanje kako ocjenjuje bilateralne odnose BiH i Turske, Dodik je odgovorio kako su oni dobri, da napreduju, te kako su potpuno prijateljski i puni razumijevanja s obje strane. “Veoma je važno što Turska pokazuje svoj interes za ekonomske projekte na prostoru BiH, kao snažna zemlja sa velikim liderom, sa snažnom ekonomijom, svakako je zemlja koja može pomoći BiH”, poručio je Dodik, podsjećajući da BiH još uvijek traži puteve ekonomskog opravka nakon rata, globalne ekonomske krize 2008. godine, a sada i pandemije:
“U svakom slučaju pomoć Turske je vidljiva i prijateljska.
” Napomenuo je također kako BiH i Turska imaju potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini, koji, prema njegovim riječima, ima vrlo široke mogućnost i spektar izazova za privredne subjekte.
“On je podsticaj za mnoge, odnosno sve oblasti, oblasti drvne industrije, razmjene najsavremenijih dostignuća, tehnologije”, naveo je Dodik. Dodao je kako je jedan od najvažnijih projekata za BiH autoput Sarajevo – Beograd. “Mislim da to ide svojom dinamikom, malo usporeno zbog pandemije, ali svakako projekat u koga ulažemo mnogo nade, a vidimo da je od velikog interesa i samog predsjednika Erdogana”, poručio je Dodik.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH zahvalio je turskom predsjedniku Erdoganu, kao i ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavusogluu na gostoprimstvu, poručivši kako se takvo gostoprimstvo rijetko sreće u drugim dijelovima svijeta.
Izvor:(Tuzlanski.ba)