Dodik u NSRS: Pokrenuo sam krivični postupak protiv više ambasadora i Turković

U BiH postoje oni koji smatraju da su uvedene sankcije i onih koji smatraju da nisu, naveo je Dodik potvrđujući da je bilo onih koji su se priključivali sankcijama pojedinačno

NSRS na posebnoj sjednici u Banjoj Luci razmatra informaciju o međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji, te koje su mjesto i uloga RS.

Uvodnu riječ u trajanju od sat vremana odoborila je većina predlagaču sjednice i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

– Vanjska politika BiH je propala – konstatovao je Milorad Dodik, koji je u uvodnoj riječi pozdravio ruskog ambasadora Igora Kalabuhova, dodavši da su drugi ambasadori anketirani i imaju svoje razloge zašto nisu došli.

“RS je odlučujući faktor u BiH”

Dodik je naveo da dok je oblasti odbrane jasno da bez koncenzusa Predsjedništva nema odluke, na poziciji vanjskih poslova Narodna skupština je mjesto konačnog odlučivanja.

Vraćanje na Dejton, aneks 4, ponovio je Dodik pred poslanicima zahtjeve o vraćanju nadležnosti iz decembra, te naveo da je “specijalna voja operacije Rusije” iz februara uticala da se sazove ova sjednica.

– RS nije značajan geopolitički faktor, ali jeste što se tiče BiH odlučujući. Ta uloga mora ojačati i još više se afirmisati. Odluke moraju ići putem koncenzusa ili preko ovog paralamenta – poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U BiH postoje oni koji smatraju da su uvedene sankcije i onih koji smatraju da nisu, naveo je Dodik potvrđujući da je bilo onih koji su se priključivali sankcijama pojedinačno.

 

Pokrenuo krivični postupak

– Pokrenuo sam krivični postupak protiv svih ambasadora koji su se unilateralno priključivali sankcijama, poput Alkalaja, Bisere Turković, imajući u vidu da su zloupotrebljavali neke stvari – naglasio je on.

Dodik je istakao negativnu ulogu Velike Britanije na dešavanja u regiji. Također, zapitao se da li je ispravno uvoditi sankcije državi koja je garant Dejtonskog sporazuma.

– Mislim da je naš stav ispravan. Ja sam protiv sankcija, i mislim da bi pitanje na koje NSRS treba da odgovori da li ste za sankcije Rusiji – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, “Britanci ovdje vode vrlo pokvarenu politiku.”

U NSRS su stigli lideri većine političkih stranaka, Mirko Šarović, Branislav Borenović, Petar Đokić, Nenad Stevandić i ostali, kao i šefovi poslaničkih klubova, ali tek nakon Dodika i ruskog ambasadora.

Vanjska politika Bosne i Hercegovine

– Vanjska politika Bosne i Hercegovine je propala, propali su mehanizmi njenog uspostavljanja i njenogog provođenja. Sada smo u fazi da i u RS, a posebno na relaciji RS i nivo BiH, prije svega bošnjačko muslimanski predstavnici pokušavaju da nametnu sasvim novi oblik odlučivanja i provođenja i nametanja vanjske politike. Neki misle da je to način na koji je to definitivno utvrđeno. Opet, Ustav ne dozvoljava pravo bilo kome i do Predsjedništva BiH da utvrđuje bilo koji segment vanjske politike koji opet mora biti donešen u određenoj proceduri – rekao je Dodik.

On je dodao da ova Narodna skupština ima pravo da krajnje mjesto odluči o svim tim pitanjima.

– Mnogo puta smo koristili to kroz veto kojim su se postavljala pitanja dnevnog reda u Predsjedništvu – kaže Dodik.

 

Odbijen zahtjev

Dodaje da ovaj put nisu, jer njego raniji zahtjev da razgovaraju o globalnoj situaciji u Predsjedništvu je odbijen.

– To je bio znak da unilateralno samo bošnjačko-muslimanska komponenta u kojoj su uključeni Džaferović i Komšić mogu putem svojih struktura da nameću politike koje nisu dogovene u Predsjedništvu i time su doveli još veće podjele u BiH, krah u onoga što se zove ustavna pozicija Predsjedništva, eliminacija bilo kakve mogućnosti da se to sanira kroz bilo kakve moguće sljedeće dogovore. Sve su ovo teme naravno koje su vidljive, ali ono o čemu je ambicija današnjeg našeg zasjedanja ogleda se u činjenici da damo odgovor na neke moguće stavove – istakao je Dodik.

Naglasio je da je došao da pita parlament mnogo konkretnih pitanja i tražit će odgovore kroz svoje zahtjeve kako bi mogao kao član Predsjedništva da prilagodi svoje ponašanje na izazove i pitanja koja tu dolaze.

Izvor: avaz.ba