Dodik: Zar iko ozbiljan u državi misli da smo se Izetbegović i ja dogovorili oko ovoga

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i šef SNSD-a , poručio je danas kako su njegove izjave uvijek usmjerene na očuvanje mira.

Niko u entitetu RS, smatra Dodik, nema želju da vodi političke procese koji bi rezultirali nasiljem.

Na pitanje agencije Srna da prokomentariše poziv SDA upućen zemljama članicama Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIC) da mu uvedu sankcije zbog izjava kojim “ugrožava Dejtonski mirovni sporazum”, Dodik je rekao da je čudno da oni koji prizivaju rat i govore o ratu sada pozivaju na uvođenje sankcija njemu. Podsjetio da on već ima neke sankcije SAD-a.

“Mi iz RS-a nikada nećemo inicirati bilo nikakvo nasilje. Isto tako nismo ni glupi da se prepustimo ratnohuščačkim pozivima Bakira Izetbegovića i drugih. Oni na pogrdan način nazivaju cijeli narod i to u kontinuitetu”, istakao je Dodik, pa nastavio:

Mislim da treba razgovarati o Bosni i Hercegovini. O svim pitanjima i mogućnostima. Jedina nemogućnost jeste da bude sukoba u BiH. Ja sam i protiv nezavisne RS ako to znači sukob. Za RS kao samostalnu državu jesam. Ako ćemo do toga doći političkim procesom. A doći ćemo i to je ono što smeta ovima u Sarajevu koji pokušavaju svoje probleme u kantonima i cijeloj Federaciji koje se tiču i borbe sa pandemijom i nesposobnosti da nabave respiratore, vakcine… da prebace nama”, rekao je Dodik.

On je naglasio da RS nije briljantna, ali je pokazala je svoju “sposobnost da može transparentno da nabavi respiratore, vakcine i svu medicinsku opremu”. Dodik je naveo da ta “sećijska politika u Sarajevu najviše pogađa Sarajlije i Bošnjake”.

Dodik je upitao da li zaista iko ozbiljan u državi može pomisliti da su on i Izetbegović dogovorili. Još i da Bakir Izetbegović zatraži sankcije.