Dodik želi svog ministra vanjskih poslova BiH, strahuje da Bošnjaci ne formiraju vlast s opozicijom iz RS-a

Odlazeći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će entitet Republika Srpska insistirati da ima svog ministra vanjskih poslova u budućem sazivu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Lider SNSD-a odavno je nezadovoljan djelovanjem šefice bh. diplomatije Bisere Turković (SDA) jer je radila u interesu BiH, što se Dodiku ne sviđa. On to smatra “zloupotrebom institucija” zbog čega najavljuje da će RS insistirati da ponudi ministra vanjskih poslova BiH.”Za to ćemo se zalagati u narednom periodu”, rekao je Dodik.

On je mišljenja da BiH nema vanjsku politiku, a da se to vidjelo i u slučaju sankcija Rusiji, gdje je stavove o tome iznosila ministrica vanjskih BIH Bisera Turković iako, tvrdi, o tome nema odluke ni u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara ili Parlamentu BiH.

Kada je riječ o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH, Dodik smatra da je moguće “da se Bošnjaci objedine u Sarajevu i da u saradnji sa opozicionim strankama iz RS-a formiraju Vijeće ministara, što bi dovelo BiH u veoma neugodnu poziciju, da se vlast formira bez legitimnih predstavnika Hrvata i Srba.”

On kaže da mjesto predsjedavajućeg pripada Hrvatima, te da o tome postoji načelni dogovor sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

“Mi ne želimo ništa na štetu Bošnjaka, ali ako oni žele da sa nama dogovore šta je BiH i ko je spreman da se dogovara, a ne da širi idealizam, onda ćemo ići prema tome. Ako ne, ostat će struktura koja je propala, pa ćemo vidjeti dokle će to trajati”, naglasio je Dodik.

On je ponovio da je u BiH potreban dogovor, a ne da stranci nameću rješenja.

Izvor:klix.ba