Država BiH zatvara oči pred masovnom vakcinacijom bh. građana u Srbiji

Dok građani masovno odlaze na vakcinaciju u Beograd, Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Vlada FBiH sramotno šute. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH kažu da nisu upoznati s temom “za koju se interesiramo”. Doktor Željko Ler s obzirom na inertnost vlasti opravdava postupak građana. Bez odgovora su još i pitanja, jesu li se bh. političari već vakcinisali?

Sve više građana Bosne i Hercegovine odlučuje se na odlazak u Beograd ili neki drugi grad u Srbiji da se vakciniše protiv Covid 19, jer im bh. vlasti nisu omogućile da se vakcinišu u našoj zemlji.

Mediji i društvene mreže “bruje” o sve većem broju građana BiH koji koriste mogućnost da se i bez prethodne najave i registracije vakcinišu u Hali 3 Beogradskog sajma u glavnom gradu Srbije.

PIŠE: S. DEGIRMENDŽIĆ

Pojedini mediji objavili su fotografije i Mirze Čelika, poslanika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo koji je potvrdio jučer da se vakcinisao u Beogradu, a u hali u Beogradu gdje se vakcinišu građani BiH jučer je bio i Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH i član Kriznog štaba FBiH, koji je pak kazao da se nije vakcinisao, ali nije otkrio razloge svoje posjete.

NISU INFORMIRANI

I dok građani spas od globalne pošasti Covid 19 traže u susjednoj zemlji, bh. vlasti pred ovom činjenicom zatvaraju i oči i uši i ignorišu je, baš kao da se ništa ne dešava i kao da je odlazak na vakcinaciju u susjednu zemlju uobičajena pojava.

Potvrđuju to i naši upiti bez odgovora koje smo jučer s traženjem očitovanja o odlasku građana na vakcinaciju u susjednu zemlju tražili od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH, te pojedinačno od Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva zdravlja FBiH.

Tako smo ostali uskraćeni za informacije o tome poduzimaju li institucije BiH ikakve aktivnosti u vezi s vakcinacijom građana u Srbiji, barem u smislu da imaju informacije koliko je takvih građana, da li u slučaju eventualnih problema država BiH stoji iza njih, da li se vode ikakve evidencije o tome…

Uprkos tome što većina bh. građana odlazi u Srbiju na vakcinaciju i to javno objavljuje iz Ministarstva civilnih poslova BiH na naš upit su odgovorili da im to nije poznato.

-Ministarstvo civilnih poslova nema informacije, niti je na bilo koji način informirano o temi za koju se interesirate. Ministarstvo podržava spremnost građana da prime cjepivo kao najvažniji način borbe protiv pandemije. Imajući u vidu da je prva količina cjepiva kupljenog u okviru COVAX mehanizma stigla u BiH, očekujemo da će uskoro biti moguće cijepljenje svih onih koji to žele u BiH- naveli su iz MCP-a za Fokus.

Sudeći prema objavama i reakcijama u medijima i na društvenim mrežama, mišljenja u vezi s odlaskom bh. građana na vakcinaciju u Srbiju su podijeljena. Dok jedni smatraju da građanima niko ne može zamjeriti što spas traže u Beogradu jer se država BiH nije pobrinula za njih, ima i onih koji ističu da ni po cijenu života ne bi išli u drugu zemlju da dobiju vakcinu.

SLAMKA SPASA

S druge strane, za struku, odlazak bh. građana na vakcinaciju nije sporan. Primarijus doktor Željko Ler, odnedavni član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za Fokus kaže da u situaciji kada vlast ignoriše potrebe svojih građana u epidemiji, on podržava one koji spas traže u susjednoj zemlji.

-Imajući u vidu potpuni nedostatak dobre volje, ignorantski odnos i čekanje sadake od strane organa zakonodavne i izvršne vlasti za nabavku vakcina, kao glavnog sredstva u borbi s epidemijom, potpuno opravdavam odlazak naših građana u Srbiju po slamku spasa! Sumnjam da će se naše vlasti uključiti u ovaj proces i očekujem potpuno ignorisanje, jer zaboga “BiH ne zaostaje za zemljama regije”, kako tvrdi jedan član Predsjedništva naše države. To me podsjeća na jedan stari vic, koji završava pitanjem inkriminirane osobe: “pa zar više vjeruješ svojim očima nego meni”? Zaista nam vrijeđaju inteligenciju – kazao je doktor Ler za Fokus.

Iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, na upit Fokusa za stav Federalne vlade o masovnoj imunizaciji građana iz BiH u Srbiji, odgovorili su da su naš upit proslijedili Zavodu za javno zdravstvo FBiH, te Ministarstvu zdravstva FBiH, kojem smo mi već prije no Uredu uputili sličan dopis.

Bez odgovora je ostao i naš upit Ambasadi BiH u Srbiji, gdje smo nadležne pitali da li im je poznato da se građani BiH vakcinišu u Srbiji, te da li im se neko od bh. građana obraćao tim povodom.

Na naš upit nisu odgovorili ni iz Ministarstva zdravstva Srbije, od kojeg smo tražili podatke o tome koliko se građana BiH do sada vakcinisalo u Srbiji, da li oni obavještavaju institucije BiH o broju bh. građana vakcinisanih u Srbiji, te da li će našim građanima biti omogućena i revakcinacija.

Inače, Fokus je Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH uputio i upite o tome da li su se zvaničnici koji obnašaju funkcije u tim organima izvršne vlasti već vakcinisali i ukoliko jesu da li su to obavili u BiH ili u nekoj drugoj zemlji.

Odgdovore i na ta pitanja čekamo, a ukoliko se naši vlastodršci udostoje da odgovore na upite koje smo im poslali, Fokus će ih objaviti naknadno.

Izvor:fokus.ba