Duraković: Zakon o Srebrenici je trijumf svih političkih stranaka u Skupštini KS

Zaista hvala svima onima koji su učestvovali u radnoj grupi a posebno poslanicima u Skupštini KS koji su danas jednoglasno usvojili ovaj zakon, istakao je

 

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojen je Prijedlog Zakona o posebnim programima Kantona Sarajevo za memorijalizaciju genocida, podršku povratku i razvoju Srebrenice, pomoći žrtvama i porodicama žrtava genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a “Srebrenica” sa 27 glasova zastupnika.

U izjavi za portal “Avaza” bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković je istakao da je ovo trijumf svih političkih stranaka u Skupštini KS.

– Ja sa ponosom danas mogu reći i kao neko ko živi u Srebrenici, kao neko ko je povratnik, i kao neko ko je od samoga početka bio u radnoj grupi za izradu ovog zakona. Iako je klub SDP-a inicirao ovaj zakon, ja mislim da su sve stranke doprinijele ovih nekoliko mjeseci unazad, radeći u radnoj grupi da se došlo do jednog finalnog teksta koji je jedno najbolje moguće rješenje obzirom na sve ustavne i druge eventualne barijere. Ovaj zakon će definitivno imati po prvi put jedan sistemski pristup povratnicima, ne samo u Srebrenici, nego svim onim preživjelim žrtvama genocida iz općina iz kojih su bili u periodu kada su se našli u Srebrenici u julu 1995. godine.

Tako da je ovo jedan dobar iskorak, možda i po prvi put nakon rata da se na jedan sistemski, zakonski način izdvajaju sredstva i tretiraju povratnici u Srebrenici i uopće u okruženju. Tako da ništa drugo osim riječi hvale. Zaista hvala svima onima koji su učestvovali u radnoj grupi a posebno poslanicima u Skupštini KS koji su danas jednoglasno usvojili ovaj zakon. I to je možda jedna poruka, da se kantonalna skupština ujedinila oko teme Srebrenica i zaista mi je drago da smo uspjeli mi biti taj razlog – zaključio je Duraković.

Izvor: