Duvnjak o zakonu o zabrani pušenja, kada bi se mogao naći na Domu naroda FBiH

Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda trebalo bi da se tek u narednih nekoliko mjeseci nađe na Domu naroda Parlamenta FBiH, smatra Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH.

Podsjećamo, Zastupnički dom FBiH je 26. maja usvojio ovaj zakon kojim se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe. Da bi zakon stupio na snagu, mora se usvojiti u Domu naroda.

U toku konsultacije sa stručnjacima

– Što se tiče tog zakona, smatram da zdravlje ljudi mora biti na prvom mjestu. Očekujem da ćemo i mi u Domu naroda slijediti sve ove poznate evropske akte i standarde u vezi s ograničenjem pušenja u zatvorenim prostorima. Prije svega zbog zaštite zdravlja, a ako hoćete i u širem smislu, zaštite okoliša. Tek smo u fazi izučavanja ovog propisa, u konsultacijama smo sa različitim institucijama i stručnjacima koji bi mogli da rastumače neke bitne odredbe ovog zakona, da nam pomognu da donesemo najispravniju, najkvalitetniju odluku – govori nam Duvnjak.

Dodaje kako je on bliži stavu usvajanja ovog zakona, kao što je to učinjeno na Zastupničkom domu FBiH.

– Ali da budem iskren, u ovom momentu nisam siguran da li je takvo dominirajuće raspoloženje u ostatku Doma naroda. To ćemo vidjeti. Vjerujem da će se u narednih nekoliko mjeseci taj zakon naći na dnevnom redu, i onda ćemo vidjeti direktno u parlamentarnoj raspravi, hoće li biti usvojen, u kojem će to smjeru ići, ili eventualno će biti usvojen uz određene amandmane i korekcije – kazao nam je Duvnjak.

Važan dio u napretku BiH u EU integracijama

Sekretar Federalnog ministarstva zdravstva Snježana Bodnaruk je obraćajući se zastupnicima 26. maja, između ostalog, ukazala kako je donošenje ovog zakona ispunjavanje međunarodnih obaveza, te da je on važan dio u napretku Bosne i Hercegovine u EU intergacijama. Naglasila je da je obaveza države zaštita zdravlja stanovništva kako bi se eliminirala štetnost izloženosti duhanskom dimu.