Dvanaestogodišnja djevojčica preuzela ulogu učiteljice nakon zatvaranja škola u Egiptu

Svakog dana grupa od tridesetak učenika se okupi u improvizovanoj učionici u jednom egipćanskom selu, a znanje im prenosi tek nekoliko godina starija predavačica, 12-godišnja Reem.

Reem El-Khouly je počela davati instrukcije mlađoj djeci iz komšiluka u mjestu Atmidah, osamdesetak kilometara udaljenom od Kaira, kada su se škole širom Egipta zatvorile zbog pandemije, prenosi N1.

“Pomislila sam da ih mogu podučavati umjesto da se igraju na ulici”, kaže Khouly. “Probudim se ujutro i pomolim, a onda ih zovem na časove. Učim ih arapski jezik, matematiku, religiju i engleski jezik”, kaže mlada učiteljica, čije zvanje nije zvanično.

Khouly je u početku koristila samo bilježnicu prije nego što je dobila tablu i kredu, a danas već koristi markere i bijelu ploču za pisanje lekcija.

“Kada su se škole zatvorile, Reem nas je počela podučavati kako ne bismo zaboravili ono što smo već naučili u školi”, kaže devetogodišnji Mohamed Abdel Moneim, i dodaje kako zahvaljujući svojoj učiteljici bolje razumije arapski, engleski i matematiku. Khouly se nada da će se u budućnosti školovati za profesoricu matematike.

“Mama me u početku nije podržavala jer sam bila preglasna, ali me počela ohrabrivati kada je vidjela kako učenici komuniciraju sa mnom i kako imaju koristi od toga. Kazala je da nastavim dok god budem htjela”, zaključila je Reem.

Izvor:(Tuzlanski.ba)