Džaferović: NATO savez neće podržati ništa što će nanijeti štetu BiH

Imamo povjerenje u NATO savez koji odlično poznaje stanje u Bosni i Hercegovini, navodi se u odgovoru iz kabineta Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine o završnoj deklaraciji NATO samita u kojoj će biti pomenut i Dejtonski mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu “kao osnov funkcionisanja BiH”, što je pomenuo predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.
„ NATO savez sasvim sigurno neće podržati ništa što će nanijeti štetu Bosni i Hercegovini“, navodi se u odgovoru iz Džaferovićevog kabineta.
Lideri država, koje su članice najveće vojne organizacije na svijetu, na kraju samita su usvojili zajedničku deklaraciju. Pitanja vezan za Zapadni Balkan, odnosno Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, koji su u fokusu pažnje Alijanse, pomenuta su u jednoj rečenici u završnom dokumentu od pedesetak stranica.
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je dan uoči samita izjavio da neće dozvoliti usvajanje ove deklaracije ako se u dokumentu specifično ne spominju tri konstitutivna naroda u BiH. Za usvajanje zajedničkih deklaracija je, naime, neophodna saglasnost svih država članica NATO-a.
“Neko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominje Dejtonski sporazum i tri konstitutivna naroda. Kao da je deklaraciju pisala neka nevladina organizacija iz Sarajeva, ne mislim se vratiti u Zagreb s tim.
To pokazuje kakve planove za BiH imaju neki međunarodni krugovi, to preko Hrvatske neće proći”, izjavio je Milanović u nedjelju navečer.
Milanović je u ponedeljak pred samit u izjavi novinarima, u sjedištu NATO-a Briselu, rekao kako je riješen spor oko dijela završne deklaracije sa NATO samita koji se tiče BiH, te naveo kako se o tome dogovorio sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom u nedjelju (13. juna). (RSE)
Izvor:Tuzlanski.ba