Džedda: Predsjednik Erdogan sastao se sa saudijskim kraljem Selmanom i prijestolonasljednikom Muhamedom ibn Selmanom

Saudijski kralj Selman ibn Abdulaziz primio je u četvrtak navečer u Džeddi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u okviru službene posjete turskog predsjednika Saudijskoj Arabiji, prve takve vrste od 2017. godine.

U pratnji predsjednika Erdogana su visoki zvaničnici uključujući ministre unutrašnjih poslova, odbrane, pravosuđa i financija.

Turski predsjednik je u seriji objava na svom Twitter nalogu, u četvrtak navečer, potvrdio da njegova posjeta dolazi na poziv kralja Saudijske Arabije i da će ona “otvoriti vrata u novu eru s prijateljskim i bratskim kraljevstvom”.

Zatim je dodao: “Mi, kao dvije bratske zemlje s historijskim, kulturnim i ljudskim odnosima, ulažemo neprestane napore da ojačamo sve vrste političkih, vojnih i ekonomskih odnosa i da započnemo novu eru među nama.”

Erdogan je izrazio uvjerenje da će pojačana saradnja Turske i Saudijske Arabije u područjima kao što su zdravstvo, energetika, sigurnost hrane, poljoprivredna tehnologija, odbrambena industrija i finansije biti u zajedničkom interesu dviju zemalja.

Turski predsjednik imao je sastanak u Kraljevskoj palači mira u Džeddi sa saudijskim prijestolonasljednikom princom Muhamedom ibn Selmanom, tokom kojeg su razmotrili saudijsko-turske odnose i mogućnosti njihovog razvoja u različitim područjima. Razgovarali su također i o razvoju najnovijih regionalnih i međunarodnih događaja i naporima koji su uloženi u tom pogledu, navodi Saudijska novinska agencija.

Erdoganova zadnja posjeta Saudijskoj Arabiji bila je 2017. godine.

Proteklog januara predjsednik Erdogan je bio u prvoj službenoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakon skoro deset godina, nekoliko mjeseci nakon posjete prijestolonasljednika Abu Dhabija Muhameda bin Zayeda Al Nahyana, Ankari.

Ankara se nada da će ova posjeta Saudijskoj Arabiji u potpunosti okončati neslužbeni bojkot koji je Saudijska Arabija nametnula turskom uvozu 2020. godine, usred verbalnog rata u vezi ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija. Bojkot je smanjio turski uvoz u kraljevinu za 98 posto.

Visoki turski zvaničnik rekao je da je uoči posjete vladala vrlo pozitivna atmosfera, dodajući da je “teren jasan i spreman da možemo ponovno raditi zajedno u pogledu trgovine, ulaganja i regionalnih pitanja”.

VIDEO: Predsjednik Erdogan obavio je umru tokom posjete Saudijskoj Arabiji! Tokom obavljanja umre, Erdogan je bio u pratnji ministra zdravlja Fahrettina Koca, ministra odbrane Hulusija Akara i glasnogovornika predsjednika İbrahima Kalına

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Umre ziyareti

Izvor:saff.ba