EFIKASNA ZAŠTITA OD UV ZRAKA: ŠTA JE BOLJE KORISTITI, SPREJ ILI KREMU ZA SUNČANJE, KOJI FAKTOR UZETI

Prekomjerna izloženost tim štetnim zrakama oštećuje kožu i dovodi do bora, mrlja, a mogu uzrokovati i rak kože.

No, šta je bolje koristiti – kremu ili sprej za sunčanje?

Bez obzira na to jeste li se odlučili za kremu ili sprej, pobrinite se da uzmete proizvod s visokim zaštitnim faktorom (SPF 30 ili 50).

Sprej za sunčanje se znatno lakše nanosi na tijelo, oduzima manje vremena i stvara manje nereda. Ali, vjeruje se da losion ili krema pružaju veću zaštitu nego sprej.

Kada koristimo losion ili kremu za sunačnje, te proizvode moramo utrljati dok ih naša koža ne upije. S druge strane, sprej može raspršiti na kožu i ostaviti da tako djeluje, pri čemu ga naša koža ne upija u cijelosti.

Neki sprejevi također sadrže i alkohol, pa bi osobe koje ne žele nanositi takve proizvode na svoju kožu, trebali ipak koristiti losion ili kremu za sunčanje.

Ukratko, losion i krema za sunčanje bolje će vas zaštititi od štetnih sunčevih zraka, a također sadrže i manje nadražujućih tvari, piše Fustany.

S druge strane, ako sprej rasprišite na kožu i malo ga utrljate, i on vas može učinkovito zaštititi.

Prilikom kupovine proizvoda koji će vas štititi od sunca, uvijek pogledajte popis sastojaka. Ako želite maksimalnu moguću zaštitu za svoju kožu tokom vrućih ljetnih mjeseci, trebali biste se opredijeliti za losion ili kremu za sunčanje.

Izvor:hayat.ba