Ekološka katastrofa u Hercegovini: Isteklo je 30 tona nafte, nakon 20 sati ona i dalje teče Neretvom

U popodnevnim satima jučerašnjeg dana dogodila se saobraćajna nesreća u mjestu Podorašac, u blizini Konjica, u kojoj se jedna cisterna prevrnula na cesti, a tom prilikom je iz nje curila nafta, koja se prema svjedocima još uvijek slijeva u Neretvu.
Iz konjičkog Udruženja za zaštitu okoline “Zelena Neretva” upozoravaju da nafta i nakon 20 sati teče kroz “hercegovačku ljepoticu”.
– Nakon što se jučer popodne desila prometna nesreća u Podorašcu (prevrtanje cisterne), iz havarisane cisterne je isteklo 30 tona nafte. Nafta se slijevala sa ceste u obližnji Balića potok, te potom u Trešanicu, pa Neretvu, te na koncu u Jablaničko jezero. Iako je prošlo preko 20 sati od incidenta nafta još uvijek teče Trešanicom i Neretvom.
U ovom momentu ne bismo špekulirali o tome ko je odgovoran za ovakav slijed događaja, obzirom da još nismo upoznati sa izvještajima zvaničnih službi, saopćeno je iz Udruženja “Zelena Neretva”. Poručuju da trenutno niko ne može procijeniti kolika šteta je načinjena ljudima i prirodi.
– Međutim, sigurni smo u to da trenutno ama baš niko ne može predvidjeti kolika je ogromna šteta učinjena ljudima i prirodi. Podsjećamo da jedan litar nafte u prosjeku zagadi 1 milion litara vode. Krajnji rezultat količine zagađene vode nije teško izračunati: 30 milijardi litara vode, navodi se u saopćenju. (Oslobođenje)
Izvor:Tuzlanski.ba