EP raspravlja o našoj zemlji: BiH je na raskrsnici

Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) na današnjoj sjednici raspravlja o Prijedlogu rezolucije EP o situaciji u BiH, čiji je predlagač Paulo Rangel. Izvještaj se odnosi na nefunkcionalnost institucija, proces pomirenja, reforme, vladavinu prava, ljudska prava te vanjsku politiku i sigurnost.

Poslanik Evropskog parlamenta, Slovenac Klemen Grošelj, upozorio je da je naša zemlja na raskrsnici.

– Bosna i Hercegovina zaslužuje kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. Ova država je na raskrsnici. Svako eventualno dalje nametanje podjela među njenim građanima moglo bi dovesti do sukoba koji ne bi bili samo ograničeni na BiH, već bi zahvatili region. Stoga, u svjetlu dešavanja u Ukrajini, evropske institucije trebaju dodijeliti status kandidata. To bi bila jaka poruka stabilnosti i sigurnosti ne samo BiH, već i cijelog regiona – poručio je Grošelj.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina treba biti država svojih građa.

– Izborna reforma i ograničena promjene ustava jesu jako bitne. No, BiH treba biti država svojih građana. Jasan mi je koncept konstitutivnih naroda u osnovi, no znam da “belgijski model” nije rješenje i neće pomoći da se prevladaju blokade. Stoga EU treba odbraniti temeljne vrijednosti na kojima sama počiva i pomoći u pronalaženju rješenja za provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) – kazao je.

Kaže da kako se “boji da je iscurilo vrijeme kada smo mogli postići neki dogovor o ovome”.

– Mislim da vremena više nema. Ako se čudo desi, pa se stranke u BiH usaglase o promjenama Izbornog zakona i Ustava BiH, onda ga ja pozdravljam. No, sumnjam da će se to desiti. Ako je tako, onda sam za to da se u Parlamentu BiH usvoje izmjene koje će osigurati pošteniji izbroni proces – rekao je on, prenosi politicki.ba.

Grošelj se ponovo založio za to da Evropska unija uvede sankcije onima koji destabiliziraju BiH i ruše temelje Dejtonskog sporazuma.

Evropski parlament bi na svom plenarnom zasijedanju u julu mjesecu ove godine trebao glasati o prijedlogu rezolucije u BiH.

(Oslobodjenje.ba)

Izvor:saff.ba