Erdoan o velikom uspjegu: Turska je ostvarila jedan posto udjela u svjetskom izvozu

Odlučni smo da učinimo sve što treba da zauzmemo mjesto koje pripada Turskoj u novom svjetskom sistemu, a upravo to ću jasno kazati i u utorak u Americi na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, poručio je Erdoan

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je kako je ta zemlja dostigla kritično važan prag ostvarivši jedan posto udjela u svjetskom izvozu, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdoan se obratio učesnicima 28. redovnog zasjedanja Skupštine turskih izvoznika i Ceremonije dodjele nagrada najboljim turskim izvoznicima.

– Naš cilj je povećati broj turskih izvoznika na 150.000, a zatim i na 300.000 – kazao je Erdoan.

Turski predsjednik dalje je otkrio da je ta zemlja ove godine ostvarila najveće izvoze u historiji na mjesečnom, šestomjesečnom i godišnjem nivou.

– Naš godišnji izvoz prvi put je premašio prag od 200 milijardi dolara, a rekordni izvoz od 211 milijardi dolara zabilježen je 17. septembra – rekao je Erdoan.

Također, najavio je skoru izgradnju velikog sajamskog centra u čijem upravljanju će učestvovati i Skupština turskih izvoznika.

Najavivši i formiranje posebnog fonda za poticaj razvoja izvoza, Erdoan je kazao da ekonomski uspjesi Turske nisu plod slučajnosti, već plod velikog truda i rada.

Kazao je da je uspješan izvoz postao izvor nacionalne motivacije u Turskoj.

– Odlučni smo da učinimo sve što treba da zauzmemo mjesto koje pripada Turskoj u novom svjetskom sistemu, a upravo to ću jasno kazati i u utorak u Americi na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija – poručio je Erdoan.

Izvor:haber.ba