ERDOGAN: NAZIV TURSKE VAKCINE PROTIV KORONAVIRUSA ĆE BITI ‘TURKOVAC’

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan saopćio je danas da će naziv turske vakcine protiv koronavirusa biti “Turkovac”, javlja Anadolu Agency (AA).

U Gradskoj bolnici u Ankari traje treća faza kliničkog ispitivanja turske vakcine na dobrovoljnim primaocima.

Posredstvom videokonferencije, Erdogan je pozdravio sve stručnjake i osoblje uključeno u program razvoja turske vakcine.

Istakao je kako je Turska, nabavkom vakcina iz Kine i Njemačke, uložila velike napore i ušla u proces masovne imunizacije građa.

Erdogan je naglasio da će razvoj domaće vakcine protiv koronavirusa u Turskoj pomoći u kontroli epidemiološke slike u budućnosti.

  • Kroz nekoliko sedmica će cjelokupno stanovništvo Turske preko 18 godina starosti biti obuhvaćeno vakcinacijom – poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je ranije izjavio da se očekuje da turska anticovid vakcina bude spremna za upotrebu do kraja godine.

Erdogan je u više navrata poručivao kako će Turska svoju domaću anticovid vakcinu podijeliti sa cijelim čovječanstvom.

U okviru anticovid imunizacije u Turskoj će od srijede termin za vakcinaciju dobiti svi građani stariji od 25 godina, saopćio je ranije danas turski ministar zdravstva Fahrettin Koca.

U okviru programa imunizacije u Turskoj su do sada aplicirane ukupno 43.047.823 doze vakcina protiv koronavirusa. Prvu dozu anticovid vakcine u Turskoj je primilo 28.511.324 ljudi, dok je drugu dozu primilo 14.536.499.

Izvor:hayat.ba