ERDOGAN OSUDIO TERORISTIČKI NAPAD NA MUSLIMANE U KANADI I UPOZORIO NA OPASNI VAL MRŽNJE U SVIJETU

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako su muslimani najveće žrtve opasnog vala mržnje i netolerancije u svijetu te je poručio kako će Turska i dalje nastaviti dizati glas i štititi prava i interese potlačenih i ugroženih naroda i zajednica, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Dok su još uvijek svježe rane brojnih zločina počinjenih od Bosne do Arakana, od Turkistana do Iraka i Sirije, od Novog Zelanda do Palestine, naše rane iznova krvare zbog stalnih vijesti o novim napadima. Historija neće nikada oprostiti onima koji su okrenuli leđa i migrante ostavili da umiru na moru. Posljednji napad u Kanadi je najočitiji primjer dokle su dosegli valovi te mržnje i netolerancije prema muslimanima – kazao je Erdogan.

Erdogan je tokom obraćanja parlamentarnom zastupničkom klubu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) najoštrije osudio nedjeljni napad u kojem su u kanadskom Ontariju ubijena četiri člana muslimanske porodice, a jedan devetogodišnjak ranjen te je uputio poruke sućuti.

  • Na način na koji je smo otvorili svoja vrata i zbrinjavanjem izbjeglica ispunili svoju humanitarnu obavezu, kao Turska nećemo prestati dizati svoj glas protiv mržnje i napada na muslimane u svim dijelovima svijeta – poručio je Erdogan.

Ističući kako će Turska svom snagom i dalje govoriti da je svijet veći od pet stalnih sila u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, Erdogan je poručio da će Turska nastaviti braniti prava i interese svih potlačenih i ugroženih zajednica u cijelom svijetu.

Turska od saveznika iz NATO-a očekuje samo da poštuju njen suverenitet

On je kazao da već u ponedjeljak ide na samit lidera NATO-a u Briselu i da će na tom skupu razgovarati o svim aktuelnim temama, a da će se na marginama samita sastati sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom te liderima Litvanije, Njemačke, Velike Britanije i Grčke.

  • Turska je najvažnija članica NATO-a i u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze koje proizilaze iz članstva. Od drugih saveznika iz NATO-a očekujemo samo jedno, a to je da u kontekstu dešavanja u našoj regiji poštuju naša prava, suverenitet i osjetljivost na sigurnosna pitanja. Svim sagovornicima ćemo ponoviti našu odlučnost na tom polju, a ponovit ćemo i naše ponude za saradnju u borbi protiv terorizma i provedbe hitnih humanitarnih akcija u kriznim područjima – kazao je Erdogan.

EURO: Erdogan i Aliyev će gledati meč Turske i Velsa u Bakuu

Po završetku posjete Briselu, Erdogan će otputovati u Baku, odakle će sa azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Aliyevom posjetiti Šušu, grad koji je nedavno oslobođen od armenske okupacije. Dodao je da Turska planira intenzivirati napore za jačanje regionalnog dijaloga i saradnje.

Utakmicom između Turske i Italije u petak će početi Evropsko fudbalsko prvenstvo, a Erdogan je poželio sreću i uspjeh turskom nacionalnom timu te je najavio da će 16. juna u društvu Aliyeva u Bakuu pratiti drugi meč u kojem će Turska igrati protiv Velsa.

Turski predsjednik Erdogan je dalje kazao da će iz Bakua otputovati u Antaliju, gdje će prisustvovati samitu lidera zemalja jugoistočne Evrope i Diplomatskom forumu.

Erdogan: Očistit ćemo Mramorno more od sluzi

Turski predsjednik je komentirao i aktuelna dešavanja u Turskoj te je kazao kako je pokrenuta jedna od najvećih akcija čišće Mramornog mora koje je proteklih dana preplavila gusta sluz.

  • Mramorno more ćemo proglasiti zaštićenom zonom, a na najviši tehnološki nivo podići sisteme za prečišćavanje otpadnih voda. Očistit ćemo Mramorno more“, kazao je Erdogan i dodao kako se završetak strateškog plana za trajno rješenje čistoće Mramornog mora očekuje u roku od tri mjeseca.

Turski predsjednik Erdogan je dalje kazao da ta zemlja nastavlja realizirati megaprojekte koji predstavljaju ponos nacije te je dodao da će Kanal Istanbul zasigurno biti jedan od takvih projekata.

Pohvalio je i okolišnu politiku Turske te je naveo da je ta zemlja prva u Evropi, a četvrta u svijetu po broju zasađenih sadnica. Dodao je da je i po proizvodnji energije iz obnovljivih izvora Turska u Evropi došla na šesto, a u svijetu na 13. mjesto.

Izvor:hayat.ba