Erdogan: Turska je među tri-četiri najbolja proizvođača bespilotnih letjelica u svijetu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu kako je njegova zemlja danas među najbolje tri-četiri zemlje svijeta u proizvodnji bespilotnih letjelica, javlja Anadolu Agency (AA).

Turska je odlučna da u oblasti pomorstva, kao i u svim ostalim područjima, bude u prvoj ligi svijeta, dodao je.

“Turska je među 10 zemalja koje dizajniraju i grade vlastite ratne brodove. Danas smo među najbolje tri-četiri zemlje svijeta u proizvodnji bespilotnih letjelica”, kazao je Erdogan.

Naglasio je kako su se pokušala uzurpirati prava turskog naroda i kiparskih Turska na ističnom Mediteranu, te poručio kako Turska mora biti jaka ne samo ekonomski i politički, već i na vojnom i odbrambenom polju.

“Ne pretendiramo ni na čiji teritorij, more, niti suverenitet, samo pokušavamo zaštititi našu domovinu i naša prava. Imati jaku mornaricu za našu zemlju je stvar potrebe, više nego izbora”, poručio je Erdogan.

Podijelio je i podatak da je njegova zemlja do sada izvezla više od 130 pomorskih platformi proizvedenih u turskim brodogradilištima, u vrijednosti više od tri milijarde dolara.

https://twitter.com/TUSAS_TR/status/1364483631683686400?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1364483631683686400%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fsaff.ba%2Ferdogan-turska-je-medju-tri-cetiri-najbolja-proizvodjaca-bespilotnih-letjelica-u-svijetu%2F

Izvor:saff.ba