EU sprema 28 milijardi eura za zapadni Balkan

Cilj je potaknuti dugoročni ekonomski razvoji i standard zapadnog Balkana približiti prosjeku EU

Ministri ekonomskih poslova zemalja članica Evropske unije jučer su, uoči organiziranja samita Berlinskog procesa, razgovarali o mogućnostima pružanja ekonomske pomoći zemljama zapadnog Balkana. Berlinski proces inicijativa je pokrenuta još 2014. godine od njemačke kancelarke Angele Merkel, a za cilj ima jačanje regionalne saradnje na zapadnom Balkanu i pomoć integraciji ovih zemalja u Evropsku uniju.

Regionalno tržište
U ovom trenutku jasno je da zapadni Balkan još dugo neće postati dio Evropske unije.

Ipak, EU je odlučna da ne ostavi Balkan na cjedilu. Krajem prošle godine predstavljen je ekonomski i investicioni plan za oporavak zapadnog Balkana težak čak 28 milijardi eura. Komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi), uoči predstojećeg samita, naglasio je kako zajedničko regionalno tržište zapadnog Balkana ima veliki potencijal te da vlade moraju raditi na njegovom uspostavljanju.

– Uoči samita Berlinskog procesa, koji će biti održan 5. jula, danas (jučer, op. a.) su ministri ekonomskih poslova razgovarali o ekonomskom i investicijskom planu za oporavak zapadnog Balkana, koji je težak 28 milijardi eura. Sarađujemo s vlastima na provedbi ove agende, kao i na neophodnim reformama – izjavio je Varhelji.

Glavni ciljevi
Glavni cilj Ekonomskog i investicijskog plana jeste potaknuti dugoročni ekonomski oporavak regiona i regionalnu ekonomsku integraciju, snažniji razvoj, približavanje prosjeku Evropske unije, kao i provođenje sistemskih reformi i prilagođavanje standardima EU. prenosi “Avaz.

Evropska unija postaje svjesna da će za integraciju zapadnog Balkana najprije biti potrebno ovu regiju u ekonomskom, pravnom i političkom smislu približiti vrijednostima i standardima EU.

Ekonomski program za zapadni Balkan namjerava podržati zelenu i digitalnu tranziciju, provedbu reformi potrebnih za napredak na putu EU i približavanje regiona jedinstvenom tržištu EU. Sve bi to trebalo dovesti do održivog ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta. Prethodno, EU potiče i stvaranje jedinstvenog tržišta između zemalja zapadnog Balkana.

Ključne investicije
Plan EU za zapadni Balkan utvrđuje deset vodećih investicijskih inicijativa u ključnim oblastima za ekonomski razvoj, kao što su održiva transportna i energetska povezanost, zelena i digitalna transformacija, jačanje konkurentnosti privatnog sektora i podrška zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti, uključujući Garantni fond za mlade za stvaranje mogućnosti zapošljavanja mladih.

Izvor:haber.ba