EVO KAKO DA OČISTITE KRVNE SUDOVE AKO STE PRELEŽALI KORONAVIRUS

Mreža kapilara, krvnih sudova i arterija služi da sprovede krv punu kisika i hranljivih materija kroz ljudsko tijelo.

Poboljšava cirkulaciju

I najmanji poremećaj može izazvati ozbiljan poremećaj zdravstvenog stanja pojedinca, pa čak i da dovede njegov život u pitanje. Mozak znatno pati, a krvni pritisak raste. Posljedica ovih procesa mogu biti moždani, srčani udar, kao i druge ozbiljne bolesti.

Posebno osjetljivi krvni sudovi postaju i nakon preležanog koronavirusa, s obzirom na to da su istraživanja pokazala da virus razara krvne sudove, oštećuje rad srca pa čak dovodi i do stvaranja trombova. Ovo će vam pomoći, tvrde stručnjaci.

Piskavica – Piskavica je dobra za probavu, masnoću u krvi, poboljšava cirkulaciju, i ubrzava metabolizam. Saponini pomažu smanjenje nivoa LDL holesterola koji začepljuju arterije. Za ljekoviti napitak staviti jednu kašičicu piskavica u vodu i pustiti da se natapaju preko noći. Sljedećeg jutra ispiti natopljene piskavice s vodom na prazan stomak. Postupak ponavljati nekoliko mjeseci.

Sjemenke lana – Obilje alfa-linolenske kiseline (ALA) u lanenim sjemenkama smanjuje upalu i krvni pritisak, čime se arterije čiste i povećava ukupno zdravlje srca. Sjemenke lana sadrže vlakna koja se vežu s “lošim” holesterolom i pomažu u čišćenju krvnih sudova. Kako bi se očistile začepljene arterije, konzumirati dvije do četiri kašike sjemenki lana dnevno. Možete dodati kašiku sjemena u supu, smoothie i sokove ili ih dodati salatama.

Krvni pritisak

Nar – Bogatstvo antioksidativnih fitohemikalija u naru štiti krvne sudove od oštećenja oksidacije, koja uzrokuje nakupljanje plaka i krvnih ugrušaka u arterijama. Ovaj plod stimulira proizvodnju azotnog oksida u krvi koja pomaže u otvaranju arterija i reguliranju krvnog pritiska. Preporučuje se jesti jedan do dva svježa ploda dnevno, ili piti čašu svježe cijeđenog soka.

Sastojak mnogih jela

Čili paprika, iako neizostavan sastojak mnogih jela i soseva zbog svog izrazito ljutog ukusa, sprečava nakupljanje holesterola zahvaljujući aktivnom sastojku – kapsaicinu. Smanjuje nivo lošeg holesterola, čime se smanjuje rizik od začepljenih arterija. Doprinosi boljoj cirkulaciji krvi i manjem riziku od moždanog i srčanog udara.

Za pripremu ljekovitog napitka potrebno je da u 250 mililitara vruće vode dodate pola do jedne čajne kašičice kajenske paprike. Piti ovu smjesu dva puta dnevno tokom nekoliko sedmica.

Izvor:hayat.ba