EVO KOLIKO VREMENA JE POTREBNO DA PREBOLITE RASKID ILI RAZVOD

Stoga, kada prolazimo kroz tu fazu želimo bar utješan odgovor na pitanje do kada će takvo stanje potrajati. Postoje različite teorije na ovu temu, pa je po jednoj potrebno da prođe dvaput više vremena od onog provedenog u vezi, a ima i onih koji smatraju da naredna prilika donosi utjehu i brže nego što očekujemo. […]

Stoga, kada prolazimo kroz tu fazu želimo bar utješan odgovor na pitanje do kada će takvo stanje potrajati. Postoje različite teorije na ovu temu, pa je po jednoj potrebno da prođe dvaput više vremena od onog provedenog u vezi, a ima i onih koji smatraju da naredna prilika donosi utjehu i brže nego što očekujemo.

Ukoliko ste gledali seriju “Sex and the City”, sjećate se Charlotte koja je uspevala da prevaziđe raskid nakon što protekne polovina vremena koje je provela sa bivšim dečkom. Poznato je da smo svi različiti, što je potpuno u redu, ali nauka je uspjela da pronikne u suštinu problema i ima objašnjenje.

Iako ne postoji konačan odgovor na ovu nedoumicu, nedavno istraživanje je pokazalo da većini nas u prosjeku odlazi 18 mjeseci života na mirenje sa raskidima. To dalje znači sljedeće, 3 značajnija raskida donose po 6 mjeseci tugovanja. Iza ove studije stoji OnePoll, koji nudi i objašnjenje za ovakav scenario. Naime, raskid sa sobom povlači promjenu rutine i navika koje smo stekli tokom veze ili zajedničkog života. Nastupi period prilagođavanja na samostalno funkcionisanje, ponekad i promjena adrese ili kruga prijatelja. Veza je nešto sa čime se poistovjećujemo, pa nerijetko možemo čuti komentar kako je neko prebolio osobu, ali ne i taj osjećaj bivanja u vezi.

Ukoliko trenutno prolazite kroz raskid, znajte da je važno da sebi pružite prostor, vrijeme i razumijevanje, i budete spremni na uspone i padove. Čini se da je pola godine prava mjera za razvezivanje od tog iskustva i osobe, ali svako prepozna prelomni trenutak. Za kraj, evo jedne rečenice koja vas može utješiti. Bolje je da ste voljeli i patili, nego da se nikada niste iskreno prepustili ljubavi.

Izvor:hayat.ba