Evropski parlament odbio da hrvatske zahtjeve uvrsti u rezoluciju o BiH

Tekst rezolucije je sačinjen na osnovu izvještaja posebne komisije koju je formirao Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta

Svi amandmani na tekst Prijedloga rezolucije hrvatskih eurozastupnika na današnjoj sjednici Evropskog parlamenta su odbačeni. Tako u Prijedlogu se ne navode riječi “konstitutivnost” i “legitimno predstavljanje”.

Evropski zastupnici su glasali o prihvatanju amandmana na Prijedlog izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, koji je ranije usvojio Komitet za vanjske poslove EU parlamenta.

Tekst rezolucije je sačinjen na osnovu izvještaja posebne komisije koju je formirao Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta, a na čijem čelu je bio Paulo Rangel.

Umjesto amandmana hrvatskih zastupnika u rezoluciji se govori o potrebi da se BiH učini funkcionalnom efikasnom državom u kojoj će se na jednak način poštovati prava svih građana.

Također se govori o potrebi izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona, koje bi omogućile svim državljanima BiH na cijelom prostoru države da se kandidiraju na izborima, odnosno da se provedu presude Evropskog suda za ljudska prava.

Izvor:avaz.ba