Grad koji usisava kuće i automobile pod video nadzorom je 24 sata

Zamislite kako ubacujete kocku šećera u šolju čaja. Upravo to se događa ispod grada čije se tlo otvara i guta sve što stigne…
U rudarskim regijama otvaranje rupa i propadanje zemlje nije neuobičajeno. Razlog su tome iskapanja slojeva topljivih minerala, kao i neočekivane poplave. Kako bi se spriječile nesreće, područja iskapanja nalaze se izvan naseljenih područja.
No to nije bio slučaj s ruskim gradom Berezniki smještenom na Uralu. Sa 155 hiljada stanovnika, drugi je po veličini grad u regiji Perm, a poznat je po brojnim rudnicima soli kalija, magnezija i drugih minerala.
Grad koji je prvobitno bio radni logor izgrađen je neposredno iznad rudnika, a pojava vrtača, odnosno rupa nastalih urušavanjem površinskog sloja ondje je postala uobičajena pojava, prenosi punkufer.hr.
Zbog tla koje zijeva, guta automobile i kuće bez najave postavljen je neprestani videonadzor. Male tamne mrlje koje bi se pojavile na snježnom pokrivaču u polju u hipu bi se otvorile i zaprijetile čitavim zgradama i benzinskim stanicama.
Videonadzor je pomogao u predviđanju katastrofa, a uveden je i broj za prijavljivanje hitnih slučajeva otvaranja novih ponora.
Velik problem nastao je kad je u rudnik Uralkalija počela izvirati voda. Stupovi soli koje su rudari ostavili da služe kao potporakrovu podzemne pećine počeli su se raspadati. Katastrofa se pokušala spriječiti pumpanjem slane vode koja je trebala održati potporu – no eksperiment nije uspio.
“Zamislite kako ubacujete kocku šećera u šolju čaja. Upravo se to događa ispod grada”, izjavili su stručnjaci.
Nakon toga događaja lokalna vlada usvojila je današnju politiku pažljivog promatranja i ranog upozorenja: geolozi, geodeti i radnici zaduženi za hitne slučajeve koriste nadzor visoke tehnologije. To uključuje i seizmičke senzore te satelitsko praćenje promjena nadmorske visine krovova, pločnika i ulica.
Najveća rupa otvorila se u julu 2007. godine, a stanovnici koji daju svim rupama nadimke tu su nazvali “Djed”. Kada se otvorila, bila je dugačka 80 i široka 40 metara, a proširila se na dimenzije od 310 metara širine, 390 metara dužine i 240 metara dubine.
Grad koji se obogatio na mineralnom gnojivu s firmom Uralkali i svojedobno tajkunom Dimitrijem Ribolovljevim na čelu, danas je mjesto u kojem vlada nesigurnost. (Tuzlanski.ba)
Izvor:Tuzlanski.ba