Grickalica puna hranjivih sastojaka: Zašto biste redovno trebali jesti indijski orah

Indijski orah je zimzeleno drvo visine do najviše 12 metara, porijeklom iz Brazila, a zbog svog ukusnog ploda danas se uzgaja u mnogim tropskim područjima svijeta. Vrlo je hranjiv i prepun proteina i esencijalnih minerala, uključujući kalcij, magnezij, željezo, fosfor, kalij i cink.

Sadrži manje masnoće nego ostali orašasti plodovi. Dvije trećine masnoća u indijskom orahu su nezasićene masne kiseline, a 75 posto tih nezasićenih masnih kiselina čini oleinska kiselina poznata po svom blagotvornom utjecaju na zdravlje srca.

Blagotvorno utječe i na dijabetes pomažući sniziti nivo triglicerida i štiti od daljnjih komplikacija povezanih s visokim nivoom šećera i holesterola. Redovno konzumiranje indijskih oraha znatno smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2. Odličan je izvor antioksidansa te sadrži fosfor koji je nužan za zdravi razvoj zuba i kostiju.

Često se preporučuje uzimanje indijskog oraha kao dio zdrave prehrane za mršanje. Indijski orasi ne sadrže holesterol, bogati su dijetalnim vlaknima i daju puno energije. Umjereno konzumiranje ove namirnice tokom dijete pruža nam osjećaj sitosti i zadovoljstva.

Izvor:faktor.ba