Haos u Briselu: Policija rastjerala zabranjeni skup u parku

Belgijska policija je rastjerala u subotu predvečer vodenim topovima i suzavcem nekoliko hiljada okupljenih koji su došli na zabavu u jedan park u Bruxellesu uprkos zabrani vlasti.

Izdan je nalog za rastjerivanje okupljenih zbog “nepoštivanja epidemioloških mjera”, objavila je policija u Briselu.

Na prilaze parku stiglo je 20-ak policijskih kombija i nekoliko kamiona s vodenim topovima, pa su se brojni sudionici tada udaljili, ali neke skupine su ostale.

Policija je upotrijebila i suzavac, javlja agencija France Presse, čijeg novinara je u prsa pogodio jedan projektil.

Skup je počeo mirno.

Jedan gimnazijalac (18) je rekao da su se okupili kako bi “obranili svoju slobodu”, te kako ne želi nositi zaštitnu masku jer želi biti slobodan, dok je mlada stanovnica Brisela rekla da godinu dana ne mogu izlaziti te da treba pronaći alternative.

Dolazak policije okupljeni su dočekali povicima “Sloboda, sloboda” i bacanjem pirotehničkih sredstava.

Policijski helikopter nadlijetao je park, a dron je odašiljao upozorenja na francuskom, engleskom i flamanskom, pozivajući ljude da nose maske i održavaju distancu.

Premijer Alexander De Croo pozvao je u petak građane da ne sudjeluju na tom skupu organiziranom putem društvenim mreža u parku u rezidencijalnom dijelu grada.

“Neki organiziraju takve skupove kako bi destabilizirali pristup naše zemlje (borbi protiv pandemije), koji je jako razuman i smiren u usporedbi s drugim zemljama. Nemojte upasti u ovu zamku”, naglasio je De Croo.

“Ne savjetujem odlazak na mjesta gdje su najavljeni skupovi”, upozorila je ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden.

Više od 600 policajaca je mobilizirano zbog tog zabranjenog okupljanja.

Izvor:Radiosarajevo.ba