Haos u NSRS: Dodik izašao iz sale zbog himne BiH, Duraković držao ruku na srcu

U Narodnoj skupštini RS koalicija koju predvodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika imat će komotnu većinu s 56 od 83 zastupnika pa će i formirati novu entitetsku vladu.

Na konstituirajućoj sjednici parlamenta RS, Milorad Dodik je stigao kao novi predsjednik manjeg bh. entiteta Republika Srpska, što je dužnost koju je ranije obavaljao u dva mandata, dok je u protekle četiri godine bio član Predsjedništva BiH.

 

Dodik je namjerno izbjegao biti u dvorani entitetskog parlamenta dok je intonirana himna BiH, a pojavio se tek nakon toga u pratnji policajca koji je unio zastavu RS. Kasnije je prigovarao i Željki Cvijanović.

Za vrijeme intoniranja himne Bosne i Hercegovine, Ćamil Duraković, jedan od dva potpredsjednika u RS, držao je ruku na srcu. I prema onome što se moglo vidjeti na kamerama, bio je jedini u dvorani sa rukom na srcu.

Ćamil Duraković sa rukom na srcu za vrijeme intoniranja himne
Foto: RTRS : Ćamil Duraković sa rukom na srcu za vrijeme intoniranja himne

Za srijedu je najavljena konstituirajuća sjednica Predsjedništva BiH u novom sazivu, u kojem su povjerenje birača za četverogodišnji mandat dobili Denis Bećirović iz reda Bošnjaka, Željka Cvijanović iz reda Srba i Željko Komšić koji je izabran kao Hrvat.

Izvor:Radiosarajevo.ba