HDZ potpisao sporazum s Osmorkom: Bradara će u srijedu potpisati imenovanje Vlade FBiH

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je nakon sastanka u Mostaru sa predstavnicima proširene Trojke rekao da su resori u Vladi Federaciji dogovoreni i da će predsjednica FBiH 29. marta donijeti odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH.
“Danas smo raspravili sve teme i potpisali dva sporazuma na tragu saporazuma i smjernica koje smo prije potpisali. Ono što se tiče ustavnih ovlasti kad je u pitanju Federacija dogovorili smo resore, tako da danas možemo jasno govoriti koji od 16 resora pripadaju jednoj, odnosno drugoj koaliciji”, rekao je Čović.
Dodao je da su dogovorili da do utorka 28. marta koalicijski partneri moraju dati imena, da bi u srijedu 29. marta predsjednica Federacije Lidija Bradara izvršila “u skladu s Ustavom imenovanje Vlade FBiH”.

“I uputila potpredsjednicima na njihov potpis kako bi se mogla zakazati sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da se imenuje Vlada FBiH u predviđenom ustavnom roku, a on je 6. april”, rekao je Čović.

Istakao je da je HDZ-u pripalo šest ministarstava, finansija, saobraćaja, pravde, zdravstva, prostornog uređenja i ministarstvo kulture.

Treba dodati da se nova vlast u FBiH ipak neće moći formirati tek tako, s obzirom na najave SDA da njihov potpredsjednik FBiH neće dati saglasnost predsjednici Lidiji Bradari. Stoga se očekuje nova kriza ili novo nametanje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Izvor:klix.ba