Hladan znoj – zašto se znojimo i kad nije vruće?

Na šta ukazuje hladan znoj? Kada je ovo simptom preko kojeg možete prijeći, a kada razlog da se zabrinete?

Znojimo se onda kada nam je vruće ili kada smo fizički aktivni. Na taj način, organizam se hladi. Ideja da vas na plus 40 u hladu oblije hladan znoj zvuči poprilično osvježavajuće, zar ne? A da li je baš tako?

Činjenica da se hladan znoj neće javiti pod ovakvim okolnostima i da su uzroci za hladno znojenje ipak malo ozbiljniji. Nešto drugo i manje očigledno se krije ispod toga.

Evo šta morate znati o uzrocima hladnog znoja koji uopšte nisu naivni!

Hladan znoj simptomi

Kako prepoznati hladan znoj?

Ovo „hladno znojenje“ ne treba shvatiti baš bukvalno. Sam znoj po sebi nije hladan, ali je osećaj specifičan i ljudi ga obično opisuju kao „znojim se, a hladno mi je!“

Hladni znoj uglavnom se javlja:

  • Na dlanovima
  • Ispod pazuha
  • Na stopalima

Međutim, ovi nije isključivo. Može se desiti i da vas hladan znoj oblije cijele, ili da se javi hladan znoj na čelu i hladan znoj na vratu.

Hladan znoj je onaj koji vas obliva onda kada nije toplo i kada niste fizički aktivni – zapravo čak i kada je hladno. Ponekad ga prate i drugi neprijatni osjećaji po kojim možete znati šta je uzrok hladnog znojenja. Tako se mogu javiti hladan znoj i mučnina, drtavica, nesvjestica, blijeda koža, lupanje srca…

Znoj se stvara u znojnim žlijezdama i postoje ekrine i apokrine znojne žlijezde.

Ekrine stvaraju znoj koji je uglavnom voda i nešto minerala te kao takav sam po sebi nema neki miris. On pomaže da se tijelo rashladi.

Apokrine žlijezde stvaraju znoj koji u sebi ima i nešto lipida. Okidač za njihov pojačan rad uglavnom je na nervnoj bazi ili u hormonskim promjenama. I jedno i drugo igra bitno ulogu u pojavi hladnog znoja. Ovakav znoj nije samo voda i on je neprijatnijeg mirisa.

Međutim, neprijatni mirisi su ovdje najmanji problem.

Hladan znoj – uzroci

Hladno znojenje obično vezujemo za neki šokantan događaj, kada često konstatujemo da nas je od straha „oblio hladan znoj“. U većini slučajeva, hladni znoj jeste onaj koji je okinut na nervnoj bazi. To je jedan od onih „bori se ili bježi“ odgovora našeg organizma.

Smatra se da do ovog osjećaja dolazi kada u krvotoku nema dovoljno kiseonika. Onda i vitalni organi ostanu bez istog, a kako je sve u našem organizmu povezano, tako dolazi do toga da organizam ima svoj odgovor na ovo – hladan znoj.

oblivanje hladnog znoja
Međutim, hladan znoj kao podlogu može imati neke ozbiljnije bolesti kao što je dijabetes ili infarkt.

Šok u raznim oblicima

Prilikom emotivnog šoka se dešava da organi ne dobijaju dovoljno kiseonika i eto hladnog znojenja.

Prilkom bolesti, obično se javlja povišena temperatura i groznica. Za groznicu je karakterističan hladan znoj i drhtavica.

Emotivne šokove i stresove ne doživljavamo svi na isti način.

Intenzivan jak bol može izazvati hladno znojenje, bilo da je u pitanju neka povreda, pad ili pak jaka migrena ili bol usred upale nekog unutrašnjeg organa. Opet, i to je svojevrstan šok za organizam.

Stres i anksioznost mogu imati takav uticaj na tijelo. de pod ovim supstancama odvikavanje itekako šok.

Sepsa ili neka teška infekcija

Ovo je krajnje ozbiljno stanje organizma koje može imati i fatalan ishod. U najkraćim crtama može se opisati kao bakterijska ili virusna infekcija koja zahvata velike organe ili sisteme organa u tijelu i koja može da se proširi na  tijelo putem krvotoka.

Hipotenzija

Hipotenzija odnosno nizak krvni pritisak može biti jedan od uzroka hladnog znojenja.

Hiperhidroza

Hiperhidroza je stanje pojačanog znojenja koje se javlja onda kada nema nekog konkretnog okidača za znojenje koji bi se javio u regularnim situacijama (vrućina, fizički napor, stres…). U ovom slučaju takođe može da se javi hladan znoj.

Hipoglikemija

Hipoglikemija odnosno nagli pad šećera u krvi tijelo takođe doživljava kao šok. Jedni od prvih simptoma su hladan znoj i slabost.

A ne samo to!

Hladan znoj može da ukazuje na srčani udar!

No prije nego što vas oblije još jedna tura hladnog znoja od ove činjenice, sačekajte da pojasnimo kako stoje stvari. Evo kako da znate da li je hladno znojenje posljedica srčanog udara odnosno uvertira u isti.

hladan znoj kao simptom srcanog udara
Ako hladno znojenje dođe iznenada uz bol u grudima, ako imate problema sa disanjem, ako vam se u isto vrijeme javlja bol u vratu, leđima stomaku ili vilici, ako vam se vrti u glavi i čini vam se da ćete se onesvjestiti, možda je u pitanju srčani udar. Reagujte što prije.

Hladan znoj noću

Noćno znojenje nije uobičajeno jer noću nismo aktivni. Normalno je oznojiti se noću kada je vrućina ili kada vas drma groznica. Takođe, hormonske fluktuacije u toku klimaksa kod žena mogu izazvati noćna znojenja.

Hladan znoj – liječenje

Kako izliječiti hladno znojenje?

Pa, odgovor uveliko zavisi od toga šta je uzrok oblivanja hladnog znoja. Liječenje treba da podrazumjeva uklanjanje uzroka, a ne saniranje posljedica.

Ponekad je uzroke hladnog znoja jednostavno otkriti, ali ponekad pokazatelji nisu sasvim jasni. Svima može da nam se desi da nas ponekad oblije hladan znoj jer to je na neki način normalan odgovor našeg organizma na stresne situacije (bilo koje vrste). Međutim, ako se ova pojava češće pojavljuje, valja joj otkriti pravi uzrok, da biste našli rešenje.

Specijalistički pregledi

Hladan znoj ukazuje na brojne ozbiljne poremećaje. Zato se obavezno javite lekaru ako vas oblivanje hladnog znoja često muči. Specijalistički pregledi mogu vam dati odgovore na pitanje koji je pravi način lečenja učestalog hladnog znojenja.

Izvor:akos.ba