Hoće li BiH dobiti uslovni kandidatski status za EU? Sve će biti poznato do večeras

Od ranih jutarnjih sati u Briselu se održava niz sastanaka koji se tiču same Evropske unije, država Zapadnog Balkana, ali i Ukrajine i Moldavije kojima će najvjerovatnije biti odobren kandidatski status za EU.

Tokom jutra, evropski zvaničnici su u Briselu održali sastanak sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana. Zbog brojnih neriješenih problema kako na relaciji EU – Zapadni Balkan, tako i između samih država, ovaj sastanak je ocijenjen kao jedan od najvažnijih.

Između ostalog, na sastanku se razgovaralo o odnosima Srbije i Kosova, početku pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom, ali i o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Iako se već nekoliko dana govori o tome kako će se na kraju današnjeg sastanka Evropskog vijeća koji je zakazan za 15 sati objaviti i zvanična informacija o dodjeli kandidatskog statusa EU za Ukrajinu i Moldaviju, određeni krug zemalja unutar EU smatra kako bi i Bosna i Hercegovina zbog situacije u kojoj se nalazi također trebala dobiti ovaj status.

Priču o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini prije svega podržavaju Mađarska i Slovenija, a upravo je prije nekoliko dana ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon najavila kako će Slovenija predstaviti svoj plan dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Klix.ba saznaje da će za BiH biti dodijeljen uslovni kandidatski status, te da će biti definisani uslovi tokom rasprave na Evropskom vijeću. Neke članice EU traže da se BiH kandidatski status dodijeli nakon izbora, kako ništa ne bi utjecalo na izbore s obzirom da bi neke stranke definitivno sebi pripisivale zasluge.

Države poput Nizozemske, Njemačke i Francuske odbijaju prihvatiti opciju automatske dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini te smatraju kako država mora učiniti mnogo više napora kako bi dostigla ovaj status.

Davanjem uslovnog kandidatskog statusa EU će jasno staviti doznanja kako Evropska unija i dalje želi Bosnu i Hercegovinu u svom društvu, ali da je za puni kandidatski status potrebno pokrenuti dodatno reformske procese.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, države koje bi nakon današnjeg samita Evropske unije trebale dobiti puni kandidatski status jesu Ukrajina i Moldavija za koje je ocijenjeno kako su do sada napravile dovoljno pomaka u reformama na ovom putu.

Naravno, na situaciju i dodjelu kandidatskog statusa značajno je utjecala i kriza na istoku Evrope tačnije ruska invazija na Ukrajinu koja je dodatno ubrzala proces pristupa Ukrajine Evropskoj uniji.

Iako su brojni zvaničnici pozdravili ovaj potez, pojedini zvaničnici država članica EU smatraju kako EU mora imati ravnopravan tretman prema država Zapadnog Balkana i zemljama istoka Evrope čime bi se jasno pokazao uravnotežen pristup Brisela kada je riječ o proširenju Evropske unije.

Izvor: klix.ba