Hrvatska ispunila sve uslove za pristupanje Šengenu

Za Rezoluciju je glasalo 505 poslanika, dok ih je protiv bilo 134, a 54 suzdržano

Hrvatska je ispunila sve uslove za pristupanje Šengenu, navodi se u Rezoluciji Evropskog parlamenta usvojenoj danas, uz poziv zvaničnom Zagrebu da adresira nedostatke u pogledu osposobljavanja osoblja na granici i, kako se navodi, “istraje u temeljitoj procjeni poštovanja temeljnih prava”.

Za Rezoluciju je glasalo 505 poslanika, dok ih je protiv bilo 134, a 54 suzdržano. Kako prenosi Hina, za Rezoluciju su glasali svi hrvatski poslanici, osim Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) Ladislava Ilčića i nezavisnog Mislava Kolakušića, koji su bili protiv.

Hrvatska očekuje da bi njeno članstvo u šengenskom prostoru moglo doći na dnevni za vrijeme slovenačkog predsjedavanja Evropskom unijom u drugoj polovini ove godine, izjavio je krajem maja hrvatski premijer Andrej Plenković.

Članice Šengena su sve zemlje Unije osim Hrvatske, Bugarske i Rumunije, ali i četiri zemlje koje nisu u EU – Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn.

Navodi se “da se i dalje prijavljuju navodi o nasilju nad migrantima, uključujući one koji traže međunarodnu zaštitu, i prisilnim udaljenjima na vanjske granice Evropske unije”, pri čemu nije imenovana nijedna država članica.

U tom se kontekstu ističe da EU nema razvijen mehanizam za “praćenje temeljnih prava na svojim spoljnim granicama”, što bi, kažu, trebalo da se promijeni.

Izvor:avaz.ba