Hrvatska: Platio eurima na tržnici, a za kusur dobio i konvertibilne marke i eure

Hrvatska je od 1. januara zvanično uvela plaćanje eurom, a jučer (14. januar) je posljednji dan kada su građani pored zvanične evropske valute mogli koristiti kune.

U prvih 14 dana 2023. godine u Hrvatskoj omogućeno je plaćanje i kunama i eurima.Po pravilu se ostatak vraćao samo u eurima, ali razdoblje dvojnog opticaja završilo je sinoć u ponoć čime hrvatska kuna i definitivno odlazi u prošlost.

Prema očekivanjima, proces “privikavanja” na novu valutu ne ide baš glatko. Dokaz tome je i iskustvo koje je doživio jedan čitatelj Jutarnjeg lista koji je dobio kusur u različitim valutama, umjesto samo u eurima.

“Kusur je trebao biti nekih sedam i po eura, tako nešto. Uglavnom, sjeo sam u automobil i otišao prema Krapinskim Toplicama. Na putu sam stao da još nešto kupim i tek onda shvatio šta sam dobio. Uz dvije kovanice od dva eura, tu je bila i jedna od dvije konvertibilne marke, valute Bosne i Hercegovine”, priča on.

Kako kaže, ne isključuje mogućnost da ga je trgovkinja namjerno prevarila, budući da su kovanice vrlo slične, ali se pita koliko je još takvih slučajeva bilo u proteklom periodu.

Stoga je savjet hrvatskim građanima da dobro pogledaju šta primaju u ruke prilikom kupovine ili prodaje određenog artikla.

Izvor:klix.ba