Hrvatska prekršila ugovor i izvršila udar na bh. privredu / Zabranjen tranzit za kamione na pet graničnih prelaza: Odmah uzvratiti istom mjerom

Vanjskotrgovinska komora BiH uputila je hitan apel Vijeću ministara, sa ciljem rješavanja ovog problema

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske utvrdilo je Pravilnik o odredivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Hrvatsku.

Donošenjem takve odluke, Hrvatska je zabranila tranzit kamiona prema pet graničnih prelaza sa Bosnom i Hercegovinom.

Radi se o prelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica i Osoje – Vinjani Gornji.

Vanjskotrgovinska komora BiH je uputila hitan apel Vijeću ministara, nadležnim ministarstvima i Direkciji za evropske integracije, kako bi što hitnije reagovali u vezi sa ovom odlukom.

Podsjećamo, dvije države su 2013-te godine utvrdile javne ceste i potpisale Ugovor o graničnim prelazima, kojeg je Hrvatska ovim putem prekrš

– Na ovaj načn, onemogućeno je korištenje navedenih graničnih prijelaza za tranzit roba iz BiH kroz Hrvatsku sa nizom negativnih posljedica na privredu značajnog dijela BiH, što ne samo da je u suprotnosti sa navedenim Ugovorom, nego je i u suprotnosti sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridraivanju između BiH s jedne strane i Europske unije i njenih drava članica, s druge strane – Protokol 3. o kopnenom prijevozu.

U vezi sa iznesenim, molimo za hitno reagiranje i djelovanje, kako bi se oklonili propusti u propisu Hrvatske i isti uskladili sa važećim Ugovorom o graničnim prijelazima i odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, navodi se iz Vanjskotrgovinske komore BiH,piše Oslobodjenje
H
Povodom ove odluke Hrvatske, oglasio se i federalni zastupnik Nihad Čolpa.

– Novom sramotnom odlukom o određivanje javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku direktno se ukida pet graničnih prelaza za transport roba, što je ogroman udarac za privredu Bosne i Hercegovine. Kada se naša privreda konačno pokrenula uslijed slabljenja pandemije, Republika Hrvatska odlučila je donijeti jednostranu odluku kojom je praktično uvela ekonomske sankcije Bosni i Hercegovini, naveo je Čolpa.

Poručuje, da u slučaju ostanka ovakve odluke na snazi, BiH treba uvesti recipročne mjere.

– Ukoliko Republika Hrvatska hitno ne ukine zabranu kretanja transporta roba preko pet navedenih graničnih prelaza, Bosna i Hercegovine mora obavijestiti Europsku uniju o kršenju međunarodnih sporazuma i uvesti recipročne mjere prema Hrvatskoj na način da se zabrani transport roba na graničnim prijelazima tamo gdje je od važnosti za Republiku Hrvatsku, rekao je Čolpa.

Izvor:haber.ba