HRVATSKI BRANITELJI PROTIV IZGRADNJE DŽAMIJE ‘ALIJA IZETBEGOVIĆ’

Glavni razlog protivljenju izgradnje je u činjenici da bi Rostovo moglo kriti tijela i preostalih hrvatskih logoraša za kojima se traga skoro 28 godina.

  • Nemamo ništa protiv gradnje vjerskih objekata, ali smo kategorički protiv najavljene izgradnje iz više razloga. Nakon što su prošlog ljeta na Rostovu, nakon 27 godina potrage, pronađena tijela četiri od 19 hrvatskih logoraša koji su iz logora Armije BiH odvedeni u ljeto i jesen 1993. godine te ubijeni na posebno okrutan način, sumnjamo da bi ovaj lokalitet mogao kriti posmrtne ostatke i preostalih 15 naših logoraša. Dok se te sumnje ne istraže do kraja, smatramo da bi se svaka gradnja na ovom području trebala pomno razmotriti kako se ne bi dogodilo da tijela nestalih ostanu zauvijek skrivena“, navodi se u reakciji.

Nazvati vjerski objekat po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, neprimjereno je iz više razloga i vrijeđa hrvatske žrtve.

  • Pored ugrožavanja prava obitelji nestalih Hrvata Bugojnu na istinu o lokacijama tijela njihovih najmilijih, nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću uvreda je za hrvatske žrtve Bugojna. Alija Izetbegović u ratu je bio najviši bošnjački dužnosnik, ujedno i vrhovni zapovjednik bošnjačke Armije BiH koja je iz Bugojna protjerala 15 tisuća Hrvata, počinila stravične zločine nad hrvatskim stanovništvom, sustavno opljačkala i uništavala imovinu Hrvata, otvorila na desetke logora kroz koje je prošlo oko dvije tisuće zatočenika. Među njima i 23 ugledna predstavnika hrvatskog naroda Bugojna koji su odvedeni u nepoznato. Za tijelima njih 15 još se uvijek traga. Ne treba zaboraviti ni da je Alija Izetbegović na Rostovu u ratu postrojio pripadnike postrojbe El mudžahid, sastavljene od boraca iz islamskih zemalja koji su također sudjelovali i progonu i zločinima nad Hrvatima Bugojna. Nazvati jedan vjerski objekt po čovjeku koji je zbog vlastite smrti izbjegao izvođenje pred lice pravde licemjerno je i ne doprinosi izgradnji mira ni suživota“, stoji u zajedničkoj reakciji koja završava porukom investitorima objekta.

Pojašnjavaju da su investitori projekta, Izudin i Arijana Herceg iz Novog Travnika, za medije izjavili kako ih je Alija Izetbegović svojim životom među ostalim, poučio i „biti hrabar u istini“.

  • E pa istina o životu i djelu Alije Izetbegovića ima i svoju drugu, mračnu stranu koja govori o zločinu, progonima i etničkom čišćenju te višegodišnjem prikrivanju ključnih dokaza zločina, kao što su tijela nasilno odvedenih hrvatskih logoraša, koji su, pokazalo se obdukcijom ekshumiranih tijela, ubijani na posebno okrutan način. Posvetiti vjerski objekt čovjeku koji je bio prvi u lancu političke i vojne odgovornosti postrojbi odgovornih za zločine, bošnjačke Armije BiH i odreda El mudžahid, vrijeđanje je hrvatskih žrtava, prije svih obitelji nestalih logoraša kojima Alija Izetbegović i njegovi sljedbenici već 28 godina uskraćuju pravo na istinu i dostojan pokop njihovih najmilijih”, poručili su predstavnici pet udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO HB Bugojna.
Izvor:hayat.ba