Hrvatski poslodavci u čudu: Majke i očevi moći će tražiti rad od kuće do djetetovog osmog rođendana

Radi usklađivanja s europskim direktivama, radi se na novom Zakonu o radu u Hrvatskoj. Njime se uređuje rad s izdvojenog mjesta rada, odnosno rad od kuće i rad na daljinu.

Novi Zakon donosi veliku novost za roditelje, a to je da će, njegovim stupanjem na snagu, majke moći zatražiti rad od kuće tokom cijele trudnoće, a majke i očevi do osme godine djetetova života. Isti zahtjev moći će predati oni koji brinu o bolesnom članu uže porodice ili članu kućanstva, čije zakonsko trajanje nije određeno, piše Jutarnji list.

 

Kako prenose mediji, poslodavac je dužan razmotriti zahtjev radnika, a može ga odbiti samo iz opravdanog razloga koji mora pismeno obrazložiti 30 dana od zaprimanja prijedloga. S druge strane, radnik se mora pridržavati sigurnosnih i zdravstvenih mjera u skladu s posebnim zakonima i propisima.

Pod opravdanim razlozima zbog kojih poslodavac može odbiti zahtjev radnika za takvim radom u prvom redu podrazumijevaju se organizacijski razlozi na strani poslodavca, odnosno potrebe organizacije rada koji ovise od slučaja do slučaja, poručili su iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Izvor:Radiosarajevo.ba